Bra tips

ZDENKO JURČEVIĆ
Tränare

– Bra tips –

Professor Radivoj Hudetz är aktiv i bordtennis från 1947 tills idag.

Radivoj Hudetz (född 30 januari 1935 i Zagreb (då Jugoslavien, nu Kroatien)) är en före detta jugoslavisk bordtennisspelare, tränare och funktionär. Radivoj Hudetz började spela bordtennis i skolan och från 1947 i Zagreb-klubben Mladost, senare i de jugoslaviska första divisionsklubbarna Sloboda, BTK Industrogradnja, BTK Poštar, sedan 1963 till 1969 i Tyskland i flera serier och Bundesliga,

Till exempel på Oberliga- und Bundesligavereinen, etwa bei SV Saar 05 Saarbrücken och SV Weißblau-Allianz München. I herrar och ungdomsdubblarna blev han jugoslaviska mästare, i herr och ungdomssinglarna var han tvåa. Han spelade för herrarnas och ungdoms landslag i Jugoslavien och deltog 1958 och 1960 EM.

Redan 1959 fick han sitt examensbevis som bordtenns tränare vid idrottsuniversitet i Zagreb. Han började sin tränarkarriär 1960 i Zagreb – BTK Ribnjak bordtennisskola, sedan som ungdomstränare i BTK Poštar (Dragutin Šurbek och Zlatko Čordaš som spelade i jugoslaviska ungdomslaget). Senare blev han tränare för ungdomslandslag i Jugoslavien.

Från 1965 till 1969 var han tränare för Bayerska bordtennisförbundet och tränare för det tyska ungdomslandslag . Från 1970 till 1975 tog han sedan över som tränare av damarna i BTK Mladost Zagreb, som vunnit det jugoslaviska mästerskapet flera gånger. Nästan parallellt var han huvudtränare för det jugoslaviska kvinnliga landslaget från 1971 till 1978. 1979 tillträdde han den jugoslaviska bordtennis huvudkontoret tills 1983.

Dessutom var han avgörande i konceptet och förverkligandet av sin vän Tibor Harangozs bordtennisskola, som ledde fram till 1995 som huvudtränare.

Från 1971 till 2003 var han professor i bordtennis vid idrottsuniversitetet i Zagreb och även gästprofessor från 1973 till 1988 vid idrottsuniversiteten i Sarajevo och Ljubljana.

Prof. Radivoj Hudetz som författare.

Hudetz skrev flera böcker och mer än 300 artiklar om bordtennis teknik, några böcker översattes till flera språk.

Hudetz: Alles über Tischtennis Technik. 1984 (tyska)
Hudetz: Taktik im Tischtennis: Mit dem Kopf gewinnen. 2004 (tyska)
Hudetz: Tehnika stolnog tenisa, Zagreb 1984, (kroatiska)
Hudetz: Tennis de Table Technique 1986, (franska)
Hudetz: Tehnika sa Vladimirom Samsonovom, 2000 (kroatiska)
Hudetz: Technique with Vladimir Samsonov, 2000 (engelska)
Hudetz – Jajčević: Stoljeće stolnog tenisa u Hrvatskoj, 2002 (kroatiska)
Hudetz: Nastolni tenis – tehnika, 2003 (ryska)
Hudetz: Tennis stolowy, 2003 (polska)
Hudetz: Taktika stolnog tenisa, 2003 (kroatiska)
Kondrič, Hudetz, Furjan: Osnove stolnog tenisa, 2010 (kroatiska)

Från 1976 till 1991 var Hudetz chefredaktör för den jugoslaviska TT-tidningen ”Spin”.
Från 1969 till 2005 huvudredaktör för tidskriften ”Bordtennis Nyheter”.
I det jugoslaviska leksikografiska institutet höll han 1980 till 1986, tjänsten som redaktör för sport och vice chefredaktör för ”Sport Lexicon”.

Han har undervisat Bordtennis teknik och lång tid medlem i styrelse i ITTF  ITTF President Advisory Council –

Han höll föreläsningar vid många internationella bordtenniseminarier i Grekland, Schweiz, Italien, Ryssland, Frankrike, Egypten, Israel, Cypern, Ungern, Österrike,Tjeckien, Kroatien,Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Norge, Serbien, Makedonien och inte minst Tyskland, gav han föreläsningar.

Från och med 1987 var han konsulent för undervisning för tränare i Tyskland Bordtennisförbundet i flera år .

Till exempel tränare:
Mario Amizic, Leonardo (Leo) Amizic, Anton Stipancic, Dragutin Surbek , Zlatko Cordas, Zlatko Novakovic, Roman Plese, Daniel Rojnic, Zdenko Jurcevic, Amos-Petar Zovko och många många andra.

Tränare som har varit landslagstränare för följande länder:
Jugoslavien, Tyskland, Italien, Japan, Rysland, Qatar och i många andra länder.

I massorna av spelare som har tränade av några av tränare och jag tar några av dem till exempel:
Jörg Roßkopf, Vladimir Samsonov, Philippe Saive, Zoran Primorac,Dmitri Mazunov, Jörgen Persson, Jun Mizutani, Alexey Smirnov, Petr Korbel och många många andra.

Prof. Radivoj Hudetz: Tibor Harangozo – bordtennis visionär
Översättning från kroatiska av Zdenko Jurcevic.
Korrekturläsa av

Tibor Harangozo – bordtennis visionär
Tibor Harangozo  / 1922 -1978 /, bordtennisspelare, tränare, författare, grundare av bordtennis företaget TIB(or) HAR(angozo)

I slutet av 1940-talet var bordtennis tränare har varit ett en okänd term! Det fanns ingen systematisk träning, ingen visade unga spelare hur man ska spela slag skulle spelas, hur och vad de skulle träna. Det enda sättet att lära sig någonting var att titta på bra spelare – titta på mästare i bordtennis försökte kopiera mästarnas slag, deras sätt att spela.

Jag började spela bordtennis 1947 på gården och 1948 kom jag till klubben Mladost Zagreb. Jag upplevde först systematisk träning 1949 på sommarträningsläget i Zagreb i juniorteam. Under de första tio dagarna i träning under ledning av Tibor Harangozo upplevde jag för första gången att någon visade att ett enda slag tekniskt utfördes korrekt, korrigerade tekniska fel till spelare, krävde och kontrollerade övningarna som skulle göras. Tyvärr varade träning med Tibor mycket kort tid, kort efter det lägret gick han till två år som tränare i Chile. Det var bara början på ett samarbete som fortsatte vid hans återkomst från Chile fram till hans tidiga död.

Redan före träningslägret i studentstaden såg jag Tibora Harangoza spela för landslaget i par med sin bror Vilim. Historien om hans spelkarriär är otroligt bevis på gränslös uthållighet. På höjden av sin karriär var Tibor en enastående defensiv spelare med lågt underskruv boll. Som medlem i det jugoslaviska laget vann han en silvermedalj 1939 tillsammans med Dolinar vid Kairo-VM.

Under andra världskriget var han en student och den mest framgångsrika spelaren i hela det ockuperade Europa, där många tävlingar hölls med deltagande av de bästa spelarna i Ungern, Österrike, Tyskland, fd Jugoslavien och andra ockuperade länder.

Omedelbart efter kriget, när det förväntades att hans status som en av de bästa rekommendationerna i det befriade Europa, han hade besvär med högerhänt, leksaks hand – han kunde inte längre hålla racketen normalt på grund av sin handkramp, racket var så snedvrida att den bara kunde spela på forhånd attack.

Tibor gav inte upp, han började träna intensivt forehandattack och fotarbete så att från en oöverträffad, ihållande defansiv spelare blev han en ofansiv spelare som täckte hela bordet bara med forehand, backhand underskuv boll inte alls kunde spela! Trots sitt enorma handikapp återvände Tibor fortlöpande till landslaget och till och med lyckades ta sig till VM 1949 i Stockholm med ett sådant spel att bryta sig in i kvartfinalen i singel- och dubbeltävlingen, vilket var en riktig prestation.

Strax därefter förvärrades hans tillstånd och han kunde inte längre hålla racketen med sin högra hand. Typiskt för Tibor gav inte upp, han började igen träna med sin vänstra hand! Han lyckades med att spela med sin vänstra hand i den federala turneringen där alla de bästa jugoslaviska spelarna spelade i de åtta bästa, han var på väg att återvända till landslaget !!

Snart började Tiboru handkramp med sin vänstra hand, men var fortfarande tvungen att lämna aktivt spel och byta till tränare. Som tränare var han långt före sin tid – han arbetade noga med att förfina spelarnas teknik, introducerade systematiska övningar, han är förste, långt innan alla i mitten av 1950-talet började han träna med många bollar – den så kallade. ”multiboll träning” vilken modern träning är otänkbar idag!

Kineserna förde verkligen ”multiboll träning” till perfektion, men med Tibor Harangoza vi har tränat med honom på detta system sedan 1954! I hans regi började också med intervall träning i bordtennis. Spelare på hans coachingskola under hans vägledning var de första som introducerade många olika specifika övningar i bordtennisträningen och systematiserade dem efter syfte.

Tibors första stora coachingframgång var österrikiska Linda Wertl, som från en helt okänd spelare tog henne till finalen på VM i singel, på kort tid. Efter en kort arbetsperiod uppnådde Tibor utmärkta resultat i Zagreb, Subotica, Chile, Österrike, Bayern, men vid omständigheterna stannade han inte längre.

Han bosatte sig i Saarbruecken 1956 Tyskland, där han lyckades hantera Saar-laget, under resten av sin tränarkarriär, men det var bara regionala framgångar. I bordtennis historia kom han emellertid ihåg som en av coaching jättar på grund av ett antal innovationer som han introducerade i bordtennisträning och skolgång, särskilt på grund av hans bok ”Bordtennis” (Zagreb 1954), som var en riktig introduktion till den moderna teorin och praktiken för bordtennis tennis. Förutom alla hans studenter fanns det många tränare som senare fick världsomspännande rykte.

Som tränare var Tibor väldigt krävande – han krävde 100% koncentration på träning, finslipades till fullo detalj av tekniken, insisterade ihärdigt på säkerheten för att utföra alla slag. Hans uppfattning om spelet baserades först på defansiv spel och sedan på attacken, som var en uppgradering till defansiv spel. I ett underskruv spel insisterade han på att spelarna i defansiv spel lär sig att ändra underskuv och inte underskuv för att göra livet svårt för offansiv spelare, han krävde ett kraftfullt, plötsligt slag från underskuvad boll, han insisterade på att attacken genomfördes med forehand aldrig backhand, för vilken han sökte perfektionens rörelse i forhand attack.

Detta var en logisk och mycket framgångsrik uppfattning vid den utan svamp racket. När Tibor blev mer och mer en bordtennisaffär genom åren och mindre och mindre följde utvecklingen av bordtennis, så han tappade lite kontakt med modern bordtennis. En grupp tränare som arbetade på hans ”Tibor Harangozo Internationale Bordtennis Skolan” och som var alla hans studenter, hade problem i slutet av att förklara för honom att helt nya tider med teknik och material i spelet hade förändrats radikalt med nya material och toppspin.

Han såg detta och så småningom lämnade oss att driva skolan och vände sig på att utveckla nya material där han också introducerade många nya funktioner. Jag tror att exemplet på en coachnings jätte, som Tibor verkligen var, visar att även om de förlorar kontakten med praktik, förlorar de sin förståelse för den nya verkligheten. Jag är ledsen att dagens generationer bara känner till Tibor av det världsberömda företaget han grundade – ”TIBHAR – Tibor Harangozo GmbH”. Han var en stor spelare med de största framgångarna vid fel tid (andra världskriget), som tränare, förutom Wertlove, hade han inte de största framgångarna i världen eftersom han arbetade i miljöer där det var omöjligt att uppnå det. Trots detta gjorde han ett enormt bidrag till utvecklingen av teknik och systematisk bordtennisträning, ett team av topptränare växte ut ur hans skola.

Tibor började organisera bordtennisläger vid Saarbruecken idrottsskola i slutet av 1950-talet. Det var ett banbrytande program vid den tiden – han samlade några unga tränare och började organisera bordtennisläger som vem som helst kunde ansöka om, oavsett deras kunskap i bordtennis.

De var de första lägren med ett individuellt program för varje spelare. Vid den tiden fanns inga träningsläger för ens toppspelare, än mindre till andra, så på Tibors träningsläger blev snart mycket populära. Många landslag spelare från Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien, Jugoslavien de har betalt för att delta i dessa läger.

Naturligtvis fanns det barn som kom för att lära sig grunderna av bordtennis eller hobbyspelare som kom för att förbättra sitt spel. Det fanns speciella aträningsprogram för dem alla. Snart bildades den berömda ”TIBOR HARANGOZO Internationale Bordtennis Skolan” på dessa grunder, som organiserade träningsläger i Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Spanien, Italien, Jugoslavien. Skolan fungerar idag.

Många kända världstränare som Charles Roesch, Mario Amizic, Eva Jeler, Branka Batinic, Tomy Tereczik, Boris Turina, Karlheinz Schreiner, Erwin Berg och författaren av denna text och många andra har arbetat som tränare på skolan under åren.

Det var många spelare och tjänstemän som kom till lägren och det var mycket prat om bordtennisutrustning. Tibor insåg att spelare måste erbjudas nya, individuella alternativ i valet av utrustning. Han började utveckla olika typer av gummi för olika spelstilar.

Han grundade snart företaget ”TIBHAR” – namnet är en förkortning av hans förnamn och efternamn TIBor HARangozo. Enligt hans idéer, han har testat och under hans instruktioner började tillverka olika ”TIBHAR” gummi. Individuella gummi tillverkas, sedan följde all annan bordtennisutrustning gradvis.

När Tibor Harangozo plötsligt dog vid 57 års ålder var företaget ett friskt, litet regionalt företag med en distinkt filosofi. Hans student och kollega Erwin Berg tog över företaget och utvecklade företaget till en av världens ledande tillverkare av bordtennisutrustning på grundval av Tibors bordtennisfilosofi. Idag är han en mycket framgångsrik Roland Berg-chef, Erwin Bergs son.

Som spelare var Tibor högst upp i världen, som tränare banade han nya vägar till träning, som en bordtennisaffärsman, öppnade nytt tänkande med nya produkter inom bordtennisutrustning..
Han var en visionär i bordtennis.

Prof. Radivoj Hudetz

Korta intressanta berättelser med Prof. Radivoj Hudetz om bordtennis!
En liten översättning av delarna i hela texten.
Översättning från kroatiska av Zdenko Jurcevic.
Korrekturläsa av

Bordtennis tidigare och bordtennis idag
Bordtennis idag och för femtio, sextio år sedan är två helt olika sporter, bord och bollar förblev lika, idag är borden mestadels blå, då var de uteslutande gröna.
Celluloidbollar är idag 40 mm i diameter, 38 mm i storlek, vita och nu orange, 2014 är gjorda av plast.
Racketerna har helt förändrats och samtidigt förändrat själva spelet helt. Allt annat om bordtennis har genomgått enorma förändringar, bordtennis har blivit en olympisk sport, det finns otaliga spelare och professionella tränare samt internationella turneringar i alla kategorier. En gång i tiden var bara ett fåtal spelare professionellt engagerade i bordtennis och spelade i olika mer eller mindre cirkustävlingar.
Världsmästare Bergman kunde inte försvara sin titel 1951 eftersom han anklagades för ett olaglig prestanda för pengar,
1952: s världsmästare Satoh i Japan diskvalificerades från sin bordtennisförbundet på anklagelsen om professionalism!
Den första professionella tränare i Tyskland var Vilim Harangozo som blev en tysk förbundskapten 1965!
Bordtennis har bara varit en olympisk sport sedan 1988.
Ungdomar idag har ingen aning om hur bordtennis brukade vara.
Här är några ”berättelser från antiken”!

Bordtennisbollar och racket:
Idag är det inget problem att få bollar och racket om du vill spela bordtennis. Då jag började spela bordtennis i slutet av 1940-talet tills djupt in på 1950-talet var bollar och racket svåra att nå rekvisita. Den nya bra bollar var en riktig skatt på den tiden. Vi gjorede allt som vi kunde och vet bäst. Vi samlade spruckna bollar på klubben, lappade dem och fortsatte att spela med dem. Vi reparerade dem med acetonsilke som fallskärmar var gjorda av, eller så tog vi delar av trasiga bollar och med acetonbearbetade lappar på bollarna. Det är tydligt att sådana bollar studsade inte jämnt, men det var bättre än ingenting! Med tiden kunde bollar förvärvas, mestadels på den svarta marknaden, klubbarna fick enligt planen några bollar, vilket huvudsakligen var tillräckligt endast för turneringar. För oss var det dags för nya bollar efter en period med bolllappning, men det var kvalitetsbollar som knappast skulle tillfredsställa hobbypingpongspelare i stugan idag…

Som nybörjare länge spelade jag med en racket som hade kork på ena sidan och gummi på den andra. Med mycket hårt arbete och mycket pengar från mina föräldrar kunde jag få en ny Bergman-racket som jag spelade med i flera år, tills de stal den från mig.

Efter svamp gummi (Fritz, Österrike) gummi upp för första gången 1951 och efter 1952 vann japansk Satoh sensationellt det individuella världsmästerskapet med ett sådant gummi. Svamp gummi racket dominerade andra halvdelen av 5O: erna, men de var inte lika utbredda i vårt land. Min klubblagkamrat Ivan Stojić, var den första i vårt land som tänkte på att säta ett gummi med svamp på svampen och därmed göra den första racketen med ett ”sandwichgummi” i ”inhemsk produktion”. Med sin uppfinning orsakade han många problem för sina motståndare, helt ovanliga till effekterna av denna typ av gummi. Efter förbudet mot svampgummi 1959 var det dags för ”baksida” och ”mjuka” gummi, och efter 1960 var det dags för toppspinn. Under tiden är problemet inte längre hur man får en racket att spela med, det är ett problem att välja en racket att spela med, det finns otaliga typer av kvalitetsgummi med mycket olika egenskaper och också otaliga stommar. Numera köper seriösa racketball tävlingar inte längre färdiga racket en typ av gummi sätts vanligtvis på backhanden, en annan är forehanded och stomme väljs och det finns otaliga alternativ att välja det bästa individuellt. Det brukade vara svårt att få racket och idag att välja en racket!

Spelet och publiken
I början av 1950-talet fanns det inga svampracketar ännu, och särskilt inte de så kallade ”sandwich” racketarna, det vill säga gummi och svamps underlägg. De nabb gummi då tillät bara ett spel som såg ut som en slow motion-film jämfört med dagens spel. Dessutom var de rotationer som kunde ges till bollar med klassiska nabbgummi mycket mindre än de rotationer som är möjliga med dagens ”baksida” gummi, så det var inte möjligt att utföra den grundläggande toppspinattacken, kontring och block var också nästan okända. Vid den tiden fanns det en annan så kallad ”regel om tid” speltiden för en uppsättning var begränsad till 20 minuter, varefter uppsättningen gavs till spelaren som ledde eller spelade vinnande poäng vid den punkten. Spelen i tid var inte så ovanliga när två duktiga försvarare mötte. Sådana matcher agerade åskådare som ett medel för lugnande. Detta sätt att spela var verkligen inte intressant för tittarna och för spelarna var det mindre krävande fysiskt, mer krävande för koncentration.

När det gäller åskådare och idrott var särskilt ungdomar mycket mer engagerade i idrott. Mycket mer tid tillbringades ute, jagade olika bollar, springer, hoppade, inga datorer eller mobiltelefoner, väldigt lite tv. Sporttidningar och tidskrifter, sportrubriker i dagböckerna skrev mycket mer om alla sporter, till skillnad från idag när det minskades i liten utsträckning, främst till fotboll och flera andra ”viktiga sporter”. Kan du tänka dig att 1955 är en bordtennisspelare? Dr. Žarko Dolinar utropades till idrottare i årtiondet i det dåvarande Jugoslavien, och bordtennis var inte ens en olympisk idrott då? Det har varit utbredd prat om bordtennismatchningar och evenemang; idag har man vunnit European Table Tennis Championship i herrdubblar två, tre rader i dagspressen, och nästan ingen känner den europeiska dubbelsmästaren Gaćina.Det var mycket fler åskådare på idrottsevenemang än idag, inte bara i fotboll utan i alla andra sporter. Naturligtvis berodde detta på att det på femtiotalet praktiskt taget inte fanns någon TV med sändningar av sportevenemang och utbudet av andra former av underhållning var mycket mindre.

Hur man har rest i 1950-talet
Från den tiden jag började spela till slutet av 1950-talet tävlingar, med få undantag, reste med tåg. Tror inte att tågresor vid den tiden fortfarande är jämförbara. Det har varit många slags upplevelser på dessa resor. Vi reste till Ohrid i olika varianter, oftast med tåg från Zagreb till Skopje och sedan med buss till Ohrid, vi gick en gång med smalspårig järnväg från Skopje till Ohrid. Tåget från Zagreb till Skopje skakade oändligt i ”Orient express” som var allt annat än ”express”, utan undantag alltid överfullt. Avståndet från Skopje till Ohrid är cirka 180 kilometer, men det reste nästan som i en hästvagn, 7-8 timmar eller mer!

Tibor Harangozo, som har arbetat i Tyskland sedan mitten av femtiotalet, organiserade för vår klubb (först Industrogradnja och sedan Poštar) i några år i rad en turné på cirka tjugo dagar. Under dessa turer spelade vi mest i Tyskland men också i Luxemburg, Belgien, Nederländerna, Frankrike. Det hände mestadels varje dag och resan uteslutande med tåg.. Vi har spelat med olika klubbar, stads och provins spelare och till och med landslag.

Träningsläger
Idag organiseras speciella träningsläger för bordtennis för klubbar och olika val från stad, provins, nationell till kontinental. Öppna träningsläger är mycket populära och öppna för vem som helst, vare sig de är individ eller i grupp, oavsett ålder och kvalitet, de behöver bara betala ett visst belopp.

En speciell berättelse i mitt liv var träningslägren för Tibor Harangozo International Table Tennis School. Från slutet av femtiotalet, alla sextiotalet, sjuttiotalet tills djupt på åttiotalet, var jag en vanlig engagerad först som sparringpartnertränare, sedan som tränare och senare som huvudtränare på Tibor Harangozo International Table Tennis School. Det var en bra idé av Tibor Harangoza, som var den första som tänkte på att inrätta en skola som denna – han samlade bra sparringspartners och senare topptränare och erbjöd organiserade träningsläger på Saarbrücken sportscenter för alla som ville träna bra och naturligtvis betala för det. Det var också den första skolan som systematiskt arbetade med att anta speltekniker, göra övningar med en variant av ”many balls” träning, under denna tid ett revolutionerande typ av träningssystem. Fram till slutet av 1960-talet kom läger i många länder till sådana träningsläger, en tid då deras bordtennisförbundet ännu inte erbjöd träningsläger för sina toppspelare.

År av sådan övning har hjälpt mig att inse att en tränares grundläggande uppgift är att hjälpa spelaren maximalt inom de individuella möjligheterna och – om inte för nybörjaren – inom den redan förvärvade tekniska kunskapen. Oplaglig kartläggning av ”ideala” tekniker, taktik, träningsmetoder för dina elever, utan att ta hänsyn till deras individuella egenskaper, är i de flesta fall kontraproduktiv.

Med tiden har Tibhar International Table Tennis School samlat ett antal topptränare som Charles Roesch, Tommy Terecik, Mario Amizic, Eva Jeler och många andra, skolan har spridit sig över hela Europa. Idag finns det ett antal arrangörer av sådana träningsläger som faktiskt kopierar och vidareutvecklar idén om den mycket framgångsrika Tibora Harangoza-skolan från slutet av 1950-talet.

Under de tre decennierna som jag tillbringade som sparringpartner, tränare och huvudtränare i skolan var det många olika händelser som återstod i mitt minne. De första åren arbetade skolan uteslutande på ett idrottscenter i Saarbrücken. Jag arbetade med två av mina nära vänner, Berg och Schreiner, som byggde de världsberömda bordtennisbolagen mycket senare.

Fram till idag är profilen för spelare som kommer till TIBHAR-träningslägren mycket varierande. Från seniorer, juniorer, kadetter i sina länder, genom unga nybörjare, veteraner som vill förbereda sig bättre för att besegra sina arga motståndare under hösten, kommer alla med en önskan att göra framsteg i lägret.

Som deltagande i lönelägret förväntar sig alla att de kommer att uppmärksammas individuellt, att lägret kommer att vara personligt till nytta för dem, annars har de inte längre intresse av att komma till träningslägr och det kommer säkert inte att vara en positiv propaganda för skolan. Jag gick till skolens sikt och rutnät, lärde mig att tänka i kategorin – hur man kan hjälpa en spelare att bli bättre och förstå det utan en bra filosofi. I det arbetet hade jag naturligtvis både framgång och misslyckande, men eftersom skolan har lyckats fungera bra för mig i tre decennier, även när jag var huvudtränare, antar jag att det var mer framgång än misslyckande.

Av alla de olika deltagarna i dessa läger var avsnitt från ett läger vid sjön Chiemsee, Bayern, i mitt minne, särskilt minnesvärda. Den första dagen samlades lägredeltagarna runt det etablerade systemet, checkade in och på kvällen var det en introduktionsträning, som faktiskt fick lära känna deltagarna och tilldela dem till träningsgrupper enligt deras styrka. En äldre dam (jag fick reda på senare att hon var 82 år checkade in hos mig, som kom med en tjej på cirka 16-17 år. Eftersom de tillsammans hade anmält sig till ett dubbelrum antog jag att det var mormor som kom med sitt barnbarn för att skydda henne från de frestelser som hennes barnbarn kan bli utsatt för utanför bordtennis! Av den anledningen bad jag flickan att komma till introduktionsutbildningen på kvällen och sa ”mormor” att träffa träningen fritt eller gå en promenad. ”Mormor” sade offensivt att de var två spelare från samma klubb och att hon kom för att lära sig forehand topspin eftersom hon inte träffade det slag när hon var ung och nu missar hon det i veteran turneringar! Under de kommande tio dagarna behärskade ”mormor” ständigt toppspinntekniken på förhand, ständigt bad mig om ytterligare förklaringar, individuellt arbete med henne, ytterligare utbildning! Jag var rädd att ”mormor” inte skulle uthärda det fysiskt, orolig för att något inte skulle hända henne på grund av för mycket ansträngning, men trots alla varningar var hon orubblig i sin ambition. Efter två veckors träning lärde hon sig verkligen något med stor vilja, och jag kämpade mer med det än med något landslagspelare. Efter ett halvt år på ett läger såg jag hennes namn igen och tänkte med skräck på alla smärtor som väntar på mig. Damen kom inte upp i slutet och spelarna på hennes klubb berättade för mig att hon hade körts över av en bil två dagar före lägret. Jag var verkligen ledsen för henne men inte för hennes förhand toppspin.

Bordtennis utmärkelser

Bordtennis har aldrig varit en sport som skulle leda vägen när det gäller att dela pengar och priser. Dagens bästa bordtennisspelare tjänar allvarliga pengar, även om det fortfarande ser ut som jordnötter jämfört med fotboll eller tennis. För inte så länge sedan när bordtennis, med mycket få undantag, var en riktigt amatörsport. Som toppspelare i Jugoslavien kunde till och med ett stipendium för att studera erhållas från ett centralt idrottsorgan, men detta stipendium måste motiveras med bevis på godkänd tentamen (jag tror inte att det var en dålig reglering, tvärtom!). På 1950-talet hade några av toppspelarna som Bergman-världsmästaren redan tjänat pengar som proffs, men tjänade inte på officiella ITTF-turneringar, utan spelade egna föreställningarar och i olika föreställningar, cirkus osv.

Då jag började spela i turneringar var det den sedvanliga att de först rankade att ta emot pokaler, medaljer eller utmärkelser, så med tiden samlade jag en solid samling pokaler och medaljer. Det första ”materiella” priset var ”Barna boll”, som jag fick 1952 från klubbchefen Ratković som pris för det jugoslaviska juniormästerskapet i kategorin juniordubblar och andra plats i kategorin junior singlar.

Som en stor belöning upplevde vi på femtiotalet resor till turneringar och matcher, det var underbart att lära känna olika delar av landet och ännu mer spännande att resa utomlands i en tid då det var ett privilegium för de få. Vilka seder som rådde även i slutet av 1960-talet, fungerar som ett exempel på att jag spelade i Tyskland i Bundesliga. Nuförtiden är spelare i Bundesliga bordtennis alla proffs, som beroende på deras kvalitet tjänar seriösa pengar. I slutet av sextiotalet slutade jag spela och träna för länge sedan, jag var tränare. På begäran av klubben för förening där jag spelade jag en säsong och hjälpte laget att kvalificera sig i Bundesliga och började sedan spela i Bundesliga när jag uppmanade. Jag bestämde mig för att återvända hem från Tyskland, efter några omgångar, jag tar farväl från klubben också, som jag spelade Bundesliga, utan några kontrakt, ingen betalning till spelarna! När jag återvände hem till Zagreb efter cirka tio dagar fick jag ett brev från min dåvarande klubb, de tackade mig för att jag spelade för klubben och bad mig att returnera tre klubbtröjor som jag inte återvände till min klubbekonom vid avresan !! Sådan var Bundesliga då!

Prof. Radivoj Hudetz: Topspin historia
En liten översättning av delarna i hela texten.
Översättning från kroatiska av Zdenko Jurcevic.
Korrekturläsa av

När jag började spela bordtennis toppspinn eftersom detta attackslag inte fanns, kunde det inte heller för det fanns inget material som tillät ett sådant slag. När jag slutade spela och bli tränare blev topspin en grundläggande offensiv slag i bordtennis. Min berättelse om toppspin är historien om att bevittna de första stadierna i utvecklingen av detta slag, som är en oumbärlig del av bordtennis idag.

På 1950-talet skedde stora förändringar från ”ping-pong” bordtennis blev en konkurrenssport där professionella spelare och tränare dök upp, utvecklingen av spelmaterial radikalt förändrade spelets sätt och teknik. I början av femtiotalet spelades det uteslutande med nabbgummi utan svamp och sedan med svamp och nabbgummi upp som ett racketskydd.

I slutet av 1950-talet var svampen förbjuden som svamp för racket, komprometterad och tillåtet att användas som svamp och gummi med nabbar. De så kallade ”sandwich” omslaget dök upp, en kombination av gummi med nabbar och svamp.

Det kom snart på tanken att vända nabbgummi inåt så att ”bakre”, det vill säga den släta sidan av gummi med nabbar, började spela. Redan gjorde dessa första ”backside” racketar det möjligt att ge bollen stor rotation under den tiden. Den ungerska spelare Bubonyi började spela baksidesförsvar istället för att skära bollen genom att spela med höga bollar i hög båge med stark framåtrotation. Detta följdes av spelare som ungrarna Fahazi och Rozsas som spelade en sådan framåtriktad slag mer som ett offensivt slog från halvdistansen. Jag vet verkligen inte om det fanns sådana försök någon annanstans på den tiden, men jag kände på min egen hud vilken typ av problem denna typ av motståndares spel presenterade oss vid den tiden. Det var inte en riktig toppspinn ännu, men det var verkligen ett steg i den riktningen.

Och sedan kom det nya decenniet 1960, EM spelades i Zagreb, där det fortfarande fanns spelare, bland dem själv, som spelade med nabbgummi, de flesta spelade redan med olika ”sandwich” racketar. Europas absoluta härskare var ungerska spelare Zoltan Berczik, en stor försvarare som spelade med ”baksida” och försvarade sig med underskruva bollar med mycket stor rotation.

Efter mästerskapet kom en uppmaning av japan att det europeiska laget av Zoltan Berczik, Ferenc Sido, Vilim Harangozo och Josip Vogrinc skulle komma till Japan i en månad och spela en serie matcher med sina lag. Vid den tiden var Japan fortfarande världens ledande makt, Kina tillkännagav just sig själv som en framtida supermakt. Alla stora defensiva spelare blev inbjudna till det europeiska laget, bara Ferenc Sido kunde betraktas som en allround-spelare med kvalitets offansiv och defansiv spelare.

Japanarna hade problem med de europeiska försvarsmästarna och ville prova nya defensiva slag i serie och träningsmatcher. Medan vi tränade hemma under sommaren, kryssade det europeiska laget genom Japan. Vi övervakade resultaten och blev chockade av den höga nederlagsnivån som Europas urval upplevde när man mötte Japans studentlag.

Det enklaste sättet att spela mot topspin var vid första gången att förhindra att motståndaren attackerade forehand topspin – i den första fasen backhand topspin ännu inte spelades och forehand topspin spelades bara på en underskuvad boll. Det europeiska urvalet lyckades naturligtvis inte omedelbart kvalificera sig för matchen mot topspin, den enda Sido, som kunde spela en tvåsidig attack, och därmed lyckades neutralisera något i början av topspin för japanska studenter.

Zoltan Berczik, en dubbel europamästare, hade stora problem med topspin, han var en stor defansiv splare med ett mycket underskruv i sin försvar, en ”tung hand” och lyckades inte på något sätt anpassa sitt försvar till en topspin-motståndare. På grund av detta, från en defansiv spelare som sällan attackerade, blev han plötsligt en offansiv spelare som aldrig ens försökte försvara sig själv! Med ett så rent offensivt spel han lyckades med sin toppspin, som förmodligen skulle döpas till ”toppspin-čićem” idag ta sig till finalen vid EM 1964 och förlorade bara för svensken Johansson där.

I första gången efter ankomsten av topspin i Europa blev de första spelarna som behärskade tekniken för topspin stjärnor över natten. En indisk student, Karkar, som studerade i Tyskland och var en mycket genomsnittlig anfallare, behärskade toppspinnstekniken och kunde dra en högkvalitativ boll på det underskruv försvaret. Även om han visste nästan ingenting annat räckte det för att få honom att alla spelare vara rädd och skälva i turneringar i Tyskland, för en kort tid var han oslagbar.

Sedan Beijing World Cup 1961 har kineserna dominerat världsarenorna. Deras anfallare med pennfattning med ”sandwich” gummi med utvändiga redskap som Chuang Tse-tung, Li Fu-jung, Hsu Jin-sheng styrde suveränt bordtennisvärlden vid världsmästerskapen 1963 och 1965. Europeiska topspin-spelare som den mycket pinsamma rumänska Dorin Giurgiuca, tyska Erich Arndt och andra kunde inte allvarligt hota den allmektiga kinesen.

Mao Cetung lanserade den så kallade ”kulturrevolutionen” i Kina 1965, och Kina stängdes tills 1971, och alla internationella sportkontakter upphörde. Det var under denna period i Europa som topspin spelades som svar på snabbt kinesiskt offensivt spel utan rotation. Tysk Erich Arndt dök upp vid EM 1962 med en backhand toppspin, vilket var en okänd hit tills dess. Arndt nådde EM-finalen samma år och var den första spelaren på den nivån som spelade en tvåvägs toppspinattack. Det måste sägas att backspin under lång tid ansågs vara en specifik hit som bara vissa spelare kan och bör spela. Det varade i många år tills spelare som Stipancic eller Jonyer gradvis gjorde backhand topspin till en av de mest grundläggande offensiva slag idag.

Efter världsmästerskapet 1965 i Ljubljana, som dominerades av kineserna, dök de inte upp någon annanstans förrän världsmästerskapet 1971 i Nagoya. Under denna period kämpade återigen japanerna och européerna om toppen. Vinnare av VM 1967 i den rent japanska finalen var Hasegawa, en spelare som spelade en något ovanlig version av det klassiska racket grep och var en typisk topspinn spelare på det asiatiska sättet att spela till skillnad från européer som spelade toppspinn med uttalad stark rotation Asiater som Hasegawa spelade snabbt toppspinn med mindre rotation. Han spelade igen utan kineserna vid världsmästerskapet 1969 i München och triumferades i finalen av den japanska Itoh, en pennfattning som spelade den japanska snabbtoppspinnen med en forehand och bara använde backhanden i ett blockspel. Han besegrade tyska Schoeler, en av de bästa defensiva spelarna genom tiderna . Schoeler tog ledningen med 2-0 i finalen, men sedan markerade Itoh honom och vann 3:2, och även för första gången i bordtennis fanns det olika spekulationer om doping!

I slutet av 1960-talet uppstod nya generationens gummi med prestanda långt utöver vad som sågs tidigare. Dragutin Surbek vann det singel europeiska mästerskapet i Lyon 1968 genom att spela med Butterfly D 13-gummi – egenskaperna hos dessa gummi skulle knappast tillfredsställa avancerade nybörjare idag, varefter Sriver-gummi framstod som det första gummi i en helt ny generation, vilket möjliggjorde ett mycket snabbare spel med mycket mer rotation. Snart, tack vare den ungerska Tibor Klampar och vår Surbek, började den så kallade ”limning av gummi” som gjorde att racketerna verkliga raketer spridit sig! Klampar bytte ofta gummi på racketen och märkte att så snart gummi limmades på racketen gummi blev snabbare kunde större rotation uppnås i spelet. Han började medvetet att limma gummi på racketen före matchen och uppnådde senare den välkända vidhäftningseffekten. På något sätt på samma gång noterades denna effekt av Dragutin Surbek och började använda den för sitt spel. Klampars lagkamrater märkte att hans racket lät ganska annorlunda, högre än deras racketar, och de märkte att Klampar alltid gick någonstans isolerat före matchen. Så småningom såg de i hemlighet vad Klampar gjorde och såg att han tog bort gummi från racketen och limmade det på racketen igen. Det är åtminstone historien om hur ”limning av gummi” tekniken kom till och hur andra spelare upptäckte det!

I Europa har toppspinnattack blivit ett grundspel, alla andra system har blivit lite utrotade – defensivt spel, pennfattning, nabbgummi är nästan utrotade i Europa idag, även om klassisk hållning odlas i de starkaste asiatiska länderna, inte bara i Kina, de ger både klassisk grep och pennfattning och det finns defansi spelare och spelare med alla typer av gummi.

På 1970-talet utvecklades topspin-spelet snabbt. Nytt material och början av ”limning av gummi” med utvecklingen av tekniker, taktik och förändringar i rotation och tempo har förändrat bordtennisport från grunden. En av nyheterna från den tiden var den parallella toppspinnen, vid denna tid spelades mestadels diagonalt topspin, Dragutin Surbek var bland de första som började spela dödlig parallellt.

I slutet av ”kulturrevolutionen” i Kina vid Nagoya-världsmästerskapet 1971, efter 6 år med fullständig avhållsamhet, återkom kinesiska stormästare under ledning av Chuan Tse-tung, Li Fu-jung och andra stjärnor på scenen. Under dessa 6 år var kineserna helt överväldigade av den explosiva utvecklingen av toppspinn-spelet, de hade ingen erfarenhet av spelet, som förändrades fullständigt under de 6 åren då de saknade internationella tävlingar. I Nagoya spelade kineserna som de gjorde i Europa efter toppspins första uppträdande och försökte med alla taktiska medel undvika att motståndaren att dra sin topspin. Så snart någon kunde dra en bra toppspinn i den kinesiska pennfattning spelare var det en direkt poäng, de hade bara inga vapen! Tack vare deras stora klass kunde kineserna i viss utsträckning parera några av topspin spelarna, vilket hindrade dem från att nå toppspinn alls, men det var tydligt att de snabbt skulle behöva lära sig att spela topspin effektivt. Förresten, i Nagoya hade kineserna enorma problem utöver topspin-problemet i antispin-spelet, som faktiskt utvecklades som mot topspin-vapen. Antispin var redan ett välkänt gummi i världen, men det var ett komplett okänt för kineserna, så en genomsnittlig defansiv spelare som fransmannen Weber tog bort flera kinesiska hårbotten på grund av effekterna av antispin som var okända för kineserna. Efter Nagoya 1971 gick kineserna i pension en hel generation av stora mästare under ledning av Chuan Tse-tung och Li Fu-jung.

Omedelbart efter VM 1971 i Nagoya gick kineserna efter en radikal föryngring av landslaget för att leta efter motgift för toppspinn. Först av politiska skäl, omedelbart efter att Nagoya blev inbjuden att besöka det svaga amerikanska landslaget – var det en åtgärd för att öppna en politisk dialog mellan Kinas och USA: s världsmakter, nu känd som den legendariska ”ping-pong-diplomati”.

Omedelbart efter denna politiska åtgärd följde en sportåtgärd. Det jugoslaviska landslaget inbjöds till Kina. Herrar och kvinnors landslaget Jugoslavien för träning Kina och vänskapsmatcher. Det var en uppenbar avsikt att ta med topspin-mästare som Surbek och Stipancic med det då vänliga landet. Herrlaget leddes av Dusan Osmanagic och jag kvinnoslag. Jag hade möjlighet att se kinesernas första steg i att behärska toppspin spel. Kineserna spelat in våra topspin-mästare från alla hörn under topspin spel, deras topspin-mästare pressade på att träna vem som var förr, vem skulle träna mer med Surbek och Stipancic, pennfattning spelare Karakasevic och defansiv spelare Mesaros var inte särskilt intresserade av dem.

De kinesiska tränare sökte samtal med Osmanagic och med mig, främst alla deras frågor kretsade kring topspin-teknik, topspin-träning och spelet mot topspin! Mycket snart efter dessa första steg såg kineserna redan stora förändringar. Plötsligt kom spelare ut och spelade det klassiska sättet att hålla racketar och spela topspin – i den första fasen var det egentligen bara sparringpartnerna i deras första set som hade möjlighet att förbättra sin toppspin.

Redan vid nästa VM i Sarajevo blev deras pennfattning spelare Hsi Enting världsmästare före den europeiska eliten Johansson, Surbek och Stipancic – kineserna har hittat svar på toppspelet för europeiska spelare. Hsi En-ting var mästare för taktiken, med backhanden kunde han helt döda bollen, med forehanden spelade en topspin som inte var en kopia av den europeiska toppspinnen – det var en topspin med mer betoning på rotationshastighet än rotation med kraft som spelare från Europa. Med stor placering och tempoändring kunde han täcka pennfattning spelare svagheter.

Under åren som följde Asien, och särskilt Kina, gick de ytterligare separata vägar från Europa. I Europa utrotades alla andra spelsystem relativt snabbt, alla kretsade uteslutande kring toppspinn. pennfattning spelare som Karakasevic, Kalinic, Judita Magos, Zoja Rudnova eller defansiv spelare som Syed, Mesaros, Martin, Chetinin och andra är i Europa idag nästan utan undantag bara från ”import” av färdiga spelare från Kina !!

Europa har förblivit tro mot topspin med mycket rotation och kraft, topspin förhand har förenats av backhandens topspinn så att de europeiska atackspelare faktiskt bara spelar 2/3 av forehand-borden. I Kina har alla befintliga spelsystem bibehållits mot denna europeiska trend – det finns stora pennfattning spelare med baksida och mjuka gummi, det finns defensiva spelare med allt möjligt material, det finns topspin spelare och tvåsidiga och de som kör nästan uteslutande förhand. Det kinesiska och asiatiska topspin betonar fortfarande på hastighet, det är inte lika ”tungt” topspin som det europeiska, men det är snabbare.

Asiatiska spelare som den olympiska mästaren 2008 kinesiska Ma Lin, eller den olympiska mästaren 2004 Ryu Seung Min från Korea är en del av pennfattning spelare som täcker förhanden med hela bordet med bra fotarbete, bara för att spela backhand som en sista utväg – så är flera världsmästare Wang Li-chin som spelar den klassiska hållerracket. J.M.Save och Legout var inte längre bland de sista spelarna i toppen av Europa, till exempel före detta Surbek, som enbart var fokuserad på Europas förhand.

Redan i början av 1990-talet kunde Chinese Table Tennis Journal läsa att deras tränare letade efter en lösning för sina pennfattning spelare som inte kunde spela toppspinn från backhanden, så att de inte säkert kunde spela topspin attacken på en underskuvboll förutom genom att riskera att slå en forehand. Förslag har gjorts för att försöka pennfattning spelare backhand att försöka spela den andra sidan av racketen, som spelas av spelare som håller racketen på det klassiska sättet.

Kineserna har inte bara stannat kvar på teoretiska diskussioner om problemet, många unga pennfattning spelare har börjat spela backhand topspin med andra sidan av racketen. När Wang Cao, 18, dök upp på Pro-Tour i Kairo 2002 och tog av Saiva och Samsons hårbotten, spelade som en pennfattning spelare en mycket säker och obekväm backhand med den andra sidan av racketen, var de flesta beredda att tro att detta var ett undantag, en individuell händelse.

Det visade sig att resultatet var detsamma som i början av 1960-talet när den tyska Arndt först började spela backhand topspin och alla trodde att det var ett undantag. Som många snart har kopierat Arndta, så har Wang Hao också blivit ledare för en hel armé av pennfattning spelare som spelar backhand topspin på andra sidan racketen!

Kineserna har därmed löst det mest känsliga problemet för sin pennfattning spelare och hur man får backhanded till en säker attack på en uderskruvboll, hur man spelar backhand när en spelare tvingas till ett halvdistans med kraft – med den klassiska pennfattning spelare backhand, detta är inte bra kvalitetsspel, med den nya tekniken för backhand topspin och pennfattning spelare kan.

Topspin har fortsatt att utvecklas kontinuerligt som en grundläggande offensiv slag. Toppspelare har perfekterat placering av slag, ändringar av rotation och tempo, introducerat sida topspin, kontring topspin, topspin ovanför bord, flip med topspin. Topspinoffensiviteten hjälptes också av den snabba utvecklingen av nya typer av gummi, och i synnerhet tekniken för ”limning av gummi”. När det var förbjudet att starta började det med ”tuning” men det blev så småningom förbjudet. På grund av förbudet mot ”limning av gummi” och ”tuning” , och delvis den större 40 mm-bollen som infördes 2001, måste spelarna numera vara mycket mer atletiska för att kunna kompensera för förlusten av ”limning av gummi” och den större bolleneffekten i offensiva topspin. Mer än ett halvt sekel har gått sedan den tid då toppspinn dök upp 1960. Den kicken förändrade bordtennis helt.

Prof. Radivoj Hudetz: Om racket – visste du det ?!

Översättning från kroatiska av Zdenko Jurcevic.
Korrekturläsa av

Bordtennis historia är också historien för bordtennisracket. ITTF-bordtennismuseet innehåller museumprover av racket i alla former och material från vilka de är tillverkade. Besökare på museet kan se exemplar över hundra år gamla, men jag vet ingenting om dem förutom vad som står i texten med det visade exemplet.

Men när jag började spela bordtennis för över 70 år sedan minns jag berättelserna om bordtennisracket som delvis redan hade fallit i full glömska. När jag började spela bordtennis under efterkrigstiden 1946 var det ett stort problem att få både racket och bollar.

Den första racket jag spelade med och mina första turneringar var en racket som hade ett nabbgummi på ena sidan och en korkfoder på den andra. Det här var de vanliga racket, gummi med nabbar som spelade forehand!

När jag började träna mer allvarligt och spela turneringar, efter mycket besvär, kunde jag få en ”Richard Bergman” -racket – den var av ovanlig päronform, hade nabbgummi på båda sidor och var gjord av lager av västafrikansk trä okum – om racket tillverkade av sådan finér vi fantaserade alla på den tiden!

Jag spelade med denna racket i flera år tills den stal i en turnering. Jag trodde att världen kraschade, jag försökte flera andra racketer och fortsatte efter en kort vandring med ”Alex Ehrlich” -racket – det var inte längre ”okume”, det var ett ”snabbare” träd, med en ovanlig handtagform – handtaget är skära till sned.

Jag började spela med denna racket någon gång 1955 och när jag idag spelar bordtennis många gånger spelar jag fortfarande med den racketen !! Otaliga gummi har förändrats på den racketen – jag avslutade min aktiva karriär med ett klassiskt gummi med nabb, i senare tillfälliga uppträdanden fanns det bakhand antispin och backhandspinn och lång nabb (”gräs”) och korta nabb med svamp ( ”soft” eller ”sandwich”). Mitt över sextio år gamla stomme är uppenbarligen av intresse för vissa veteraner, och jag har upprepade gånger blivit ovanligt lukrativa erbjudanden för försäljning av det stomme!

På 1950-talet fanns det ingen butik där du skulle gå in och välja rätt stomme och gummi, betala och ha den racket du ville ha! Först och främst fanns det inga butiker där gummi och stomme som man kunde köpas separat och kan man bara köpa färdiga racket.

Den överlägset mest populära racket var den berömda bruna ”Viktor Barna” -racket tillverkad av Dunlop-fabriken. Den racket var i årtionden pensionerad, idén om ”klassisk racket”, populär bland veteraner, motionärer!

Denna racket, tillsammans med sin namngivare, gjorde sitt sista uppträdande i VM-finalen 1954, när Barna dök upp i finalen i herrarnas dubbelspel. Förutom ”Barna” fanns det racketar ”Johnny Leach”, ”Richard Bergman”, ”Alex Ehrlich”, ”Guy Amouretti”, ”Cor du Buy” och flera andra. Med ”Alex Ehrlich” -racket tillbringade jag större delen av min spelkarriär, och naturligtvis kittrade berättelser om spelaren Alex Ehrlich, varefter racket fick sitt namn.

Jag hade möjlighet att träffa ”Alex Ehrlich” under hans ”gamla” dagar när han bodde i Paris. Han var en ganska konstig man, han kunde inte passa in i någon form. Som jude från Polen genomgick han skräcken från det nazistiska koncentrationslägre, hans familj dödades under Förintelsen, men han blev inte en bitter man. Han ledde ett bohemskt liv, arbetade som tränare, var ständigt på väg i sin gamla Mercedes.

När pornografi dök upp i Danmark insåg han möjligheten till goda vinster och han smugglade in och körde en full bil med pornografiska tidskrifter som han sålde för bra pengar goda vinster från Danmark. Jag deltog en gång på träningsläger av ett av hans privata träningsläger och jag kunde nästan inte tro mina ögon – Alex ställde upp alla deltagare, höll dem ett tal om vikten av det kommande träningslägret och gick sedan från en till den andra deltagare och gav dem en ”Alex Ehrlich” -racket och sa att hans läger måste alla spela med de bästa racket. Denna introduktion följdes av en demonstration av tekniken – Ehrlich var en spelare i världsklass men hade en mycket specifik backhand, jag såg aldrig en spelare framgångsrikt utföra det slag med en teknik som gjorde det möjligt för Ehrlich! Men att visa att tekniken var den första grundläggande lektionen i hans läger ?!

Under 1950-talet genomgick racket stora förändringar. Jag har sett olika ”historiska” bordtennisförändringar, men också alla slags lokala evenemang och berättelser med racket. Redan 1951 dök den österrikiska Fritz, en svart svamp på en racket, vid VM i Wien och gjorde ett riktigt kaos i turneringen med den racket. Jag var inte där, först efter att våra spelare återvände, hörde jag dessa historier.

Efter att japanerna vann lagmästerskapet vid världsmästerskapet 1952 med en racket svamp upphörde det att vara ett enskilt fenomen och svamp racket expanderade till bordtennisvärlden som en stäpp eld.

Mitt första möte med en sådan racket i höst 1952 på klubbträning, dök upp vårt landslag spelare dr. Zarko Dolinar och började pröva en ny racket med en svamp som beläggning. Att spela mot en motståndare med en sådan racket var en ovanlig upplevelse – att slå en boll i en tjock svamp (1 cm eller mer!) På en motståndares racket hördes inte alls, och bollarna kom mycket snabbare än vad som var fallet med en klassisk nabbgummi racket.

Efter en månad med att spela med denna racket, betalade Zarko bra för det och förvånade överraskande det mycket starka österrikiska mästerskapet och gjorde motståndare galna med sin nya racket. Redan innan han satte svampen på racketen hade Dolinar en racket med ganska ovanlig form – det var ett stort fyrkantigt stomme och han kallade det en ”spade”. Han höll racket på ett väldigt märkligt sätt, liknande en pennahållare, men det liknade mer i dag att hålla racket av spelare som spelade de klassiska grepp.

På en gång fanns det flera spelare i Jugoslavien som höll racket på detta sätt, så denna metod för att hålla racket kallades till och med ”jugoslaviska stoppgrepp”, som senare försvann helt. Zarkos racket var speciellt genom att han hade en skalle med två tvärben som ritades på andra sidan som han inte spelade med! Unga Jurica Barlovic satte också en svamp på forhanden strax efter Dolinars, så alla som undviker svampen försökte spela på hans backhand, där det fortfarande fanns ett klassiskt gummi.

Men till stor del tack vare det nya vapnet, gick Jurica till VM i London 1954. Där möttes Japans Ogimura och svensken Fliesberg i finalen, båda spelade med en svamp. Det var en finale med nästan inget spel, det spelades mestadels på en takt, publiken deltog i ”voiceless” bordtennis. En sådan finale upprepades 1955, när två spelare med svamp-racket i japansk spelare Tanaka och vår Dolinar i finalen spelade den kortaste finalen i bordtennis historia – efter bara 13 minuter blev resultatet 3-0 för Tanaka!

Jag såg en liknande finale vid de jugoslaviska internationella mästerskapen i Belgrad 1954, när Dolinar besegrade ungerska Szepesi – det var bordtennis där ingen stans någonsin hördes och poäng varade två, högst tre slag. I slutet av femtiotalet insåg världen att ren svamp var ett misslyckande för sport, så den här typen av beläggning var förbjuden, men genom att låta svampen användas som ett underlag under ett klassiskt gummi, öppet utrymme för nya bordtennis.

När svampen gick in i bordtennisvärlden fanns det fortfarande ett klassiskt gummi parallellt. Vid den tiden spelade det med gummi tills nabbar i mitten av gummi började falla ut på grund av slitage och gummi”skalligt gummi” i mitten. Min goda vän Marko Tarle, senare en framstående forskare, med vilken jag spelade i laget, han hanterade problemet med ett ”skalligt gummi” på ett ganska ovanligt sätt, han ersatte ett gummi som tappade nabbar på kanten och sätter på ett annat redan använt gummi i mitten. På detta sätt liknade hans racket snart en mosaik sammansatt av fragment av gummi i olika färger! För närvarande var detta inte förbjudet av reglerna och hans racket i varje turnering var en riktig sensation!

Å andra sidan var allas kära volontär Veljko Gospodnetic, arrangören av de traditionella öppna turneringarna i Zagreb. Förutom sitt frivilliga arbete med att organisera bordtennis, var han dessutom känd för alla för sin racket och den vana att sjunga högt i slutet av ett avskedsfest – han hade en mycket stark röst, men han hade inte alltid melodin! Hans racket var en stor ”spade” stomme, en racket med betydligt större lekyta än vanligt. Men inte bara var formen på racketen unik, den var också unik i det faktum att det var en stomme utan gummi! När han spelade ljudet från sin racket, hörde det i varje hörn i hallen. Han spelade med denna racket tills djupt i ålderdomen – i den rekreationsliga där han spelade i mer än ett halvt sekel, han fick att fortsätta spela med sin racket, även om bordtennisreglerna under tiden var förbjudna !!

I mitten av 1950-talet användes fortfarande racket med klassiskt icke-svampgummi, parallellt med svampbelagda racket, som emellertid blev alltmer populära och alltmer skadliga för utvecklingen av bordtennis. Jag fortsatte med att spela med racket och klassiskt gummi, men en av mina lagkamrater, Ivan Stojic, senare en respekterad advokat, var inte nöjd med varken det klassiska gummi eller svampen, så han kom på idén att kombinera de två – han satte en tunn svamp och klassiska gummi och började spela med ett sådant ”combo” gummi. Det var en riktig revolution, motståndarna hade enorma problem med den här nya racket – svampen gav racket hastighet och det klassiska gummi möjliggjorde bättre kontroll och rotation. Men en vän till mig tog inte upp berömmen (och pengarna) för uppfinnaren av ”sandwich” -racket – jag är säker på att när han gjorde sin racket hade jag aldrig sett eller hört talas om ett sådant gummi tidigare, men lite senare dök ett ”sandwich” -gummi ut på marknaden utomlands. vilket dock inte hade något att göra med det!

Vid den tiden var färdiga racquets med sådana gummi som kommer från Japan mycket populära vid den tiden, även när Japan var ur konkurrens och kunde också producera medelklassracke, såsom den då populära St. Brite racket, men det tog inte lång tid för Kina att pressa dem ut från medel- och lägre klassraketraketmarknaderna!

Efter att gummit med svampbotten och nabbana vänd utåt visade sig dgummi med svampbotten och tnabbana inåt. Med dgummi släta yta vänd utåt var det på en gång möjligt att ge bollen mycket starka rotationer, en ny slag har dykt upp som har blivit en dominerande slag inom bordtennis sedan början av 1960-talet – topspin har dykt upp.

Efter förbudet mot svamp-racket och låtande svamp användas som bas under ett klassiskt nabb, såg 1960-talet den snabba utvecklingen av olika nabb-gummi på utsidan och insidan. Medan de första generationerna av stora kineser (Chuan Tsetung, Li Fujung, Hsu Yin Sheng och andra) använde nabb-gummi på utsidan, använde européerna redan nabb-gummi på insidan (baksidan) och började spela toppspinn.

Även om topspin inte var en europeisk uppfinning kom den för första gången 1960 från Japan, där den utvecklades som ett förödande slag som skulle förstöra Europas defansivaspelare! Europa omfamnade dock helhjärtat slaget, vilket gjorde det lättare och mer effektivt att använda den klassiska metoden att hålla en racket än en japansk pennahållare. På grund av sin ”kulturella revolution” tvingades kineserna avbryta alla internationella idrottskontakter i 6 år, så när de återvände till den internationella scenen efter den avhållsamheten de befann sig i inte plockade druvor – de visste inte vad eller hur man skulle spela mot den nyutvecklade toppspin, de visste inte vad börja med antispinngummi, som under tiden har uppstått som ett svar från spelare med ett defansivförsvar till toppspinn.

Sextiotalet var en mycket tumultig tid för utvecklingen av racket och därför för utvecklingen av bordtennis. Ökad kvalitet på inåt (baksida) backside-gummi möjliggör mer rotationer. I slutet av sextiotalet dök en helt ny generation av gummi som leddes av Sriver-gummi – då var jag bara tränare och när jag först kom in i racket med ett sådant gummi kunde jag inte tro vilken typ av rotation och slaghastighet jag kunde ge bollen.

Det var lika mycket ett språng framåt som det var femton år senare när gummi lima-om gummi spriddes i bordtennis. Som en av pionjärerna i en ny våg av så kallade ”spinnare” vann Dragutin Šurbek 1968 EM genom att spela med den gamla backside-gummi, ett gummi som jämförde med Sriver-generationens gummi jämfört med moderna med bil. Surbek spelade i finalen mot Borszey Ungern, en defensiv spelare som använde ett nyupptäckt antispin-gummi, vilket gjorde det lättare för den defensiva spelaren att returnera toppspinn.

Några år senare 1971, när kineserna återvände till scenen efter år av isolering, med ett sådant antispin-gummi, gjorde den solida franska defansiv spelare Weber ett riktigt slakt bland kineserna som i det ögonblicket hade ingen aning om hur man skulle spela mot ett sådant gummi! Antispin-gummi försvann snabbt från den bästa bordtennis eftersom dess möjligheter för mer aktivt spel var nästan obefintliga.

Antispin-gummi återvände till scenen med bara en kort intermittent när hon, i kombination med ett monokrom backside gummi, blev ett farligt vapen – båda gummi hade samma färg, spelaren slog på racket och motståndaren tyckte det var mycket svårt att ta reda på vilken sida spelare har serve eller slå bollen i spelet – på grund av de mycket olika egenskaperna på baksidorna och antispin om det inte var klart i tid vilket gummi bollen slogs med, resulterade detta i många direkta fel i retur.

Den mest kända spelaren med en sådan kombination av gummi var kinesiska Cai Zhenhua, en dubbel världsmästare. Han hade på racket två svarta gummi, ett backside och ett annat antispin. Speciellt obekvämt var serve eftersom serve på samma gång slog foten hårt på golvet så att motståndaren inte ens kunde ljuda om Cai slog bollen med en backside eller en antispin. Det var en ny fara som hotade över bordtennis – en sådan bordtennis gjorde inga spelare glada, särskilt inte de som var tvungna att spela mot sådana motståndare, och det var en katastrof för åskådarna.

Därför antog ITTF-kongressen (1983) i början av 1980-talet regeln att en racket skulle vara tvåfärgad – röd på ena sidan och svart gummi på den andra. Detta eliminerade de stora fördelarna med att spela med en kombination av antispin gummi och backside gummi på service eftersom det inte längre var möjligt att ”fuska” en motståndare genom att vrida på racket – man kunde omedelbart se med vilket gummi bollen hade kontakt och det var ingen överraskningseffekt, den viktigaste som en sådan kombination användes.

Vid ITTF-kongress 1983, som antog antispin regel och för tvåfärgad gummi regel, inträffade en ganska löjlig situation – i ett försök att minska effekten av en tjänst med en kombination av antipsin – föreslog backside att förbjuda stampa på golvet – därmed dolda huruvida med en monokrom racket träffas bollen med antispin eller backside.

Med införandet av en tvåfärgad racket upphävdes en sådan fördel av kongressen och det missades att ett förslag att förbjuda att stampa på golvet accepterades i paketet. Det var först efter antagandet att de nederländska delegaterna vaknade och upphetsade krävde en ny omröstning och radering av förslaget med motiveringen att deras bästa spelare, då mästare Europe Vriesekop, skulle vara inaktiverad i sitt spel eftersom den forhåndsangreppet skulle spelas med ett stampa i golvet. Det var först i det ögonblicket som det blev tydligt för alla delegater att de hade antagit det omöjliga förslaget att ändra reglerna, varigenom domarna kunde straffa alla spelare i spelet, som har varje högre ladning, och genom att rösta om, togs det redan röstade förslaget från dagordningen!

En av berättelserna vid den tiden var berättelsen om Sarkis Sarkhojan, en rysk bordtennisvirtuos, senare en utmärkt tränare. Sarkis hade en stor forehand-toppspinn och en bra backhand, som dock var ännu mer irriterande på grund av att han hade ett gammalt gummi på backhanden i flera år, vilket han inte ändrade. Hans gamla backhand-gummi tog praktiskt taget antispinens egenskaper, och medan det nya forehand-gummi gav bollen stark rotation och hög hastighet kom från backhandbollarna mycket långsammare och med mycket mindre rotation, vilket var ganska ett problem för motståndarna.

Vid VM i Calcutta 1985 kom européerna första gång har kommit i kontakt med långnabb gummi, eller som vi populärt kallade det ”gräs”, eftersom dessa lång-nabb fladdrade som gräs i vinden i kontakt med bollen.

Jag var tränare för det jugoslavisa kvinnorlandslaget, i vårt lag var den supertalenta Erzebet Palatinus som var i bra form och tog sig till kvartfinalen i den individuella tävlingen. Där stötte hon på en okänd kinesisk med pennfattning, Ke Hsin Ai. Vi trodde att Erezebet hade en chans mot henne, men matchen var slut på ett ögonblick – det var en enkel match 3-0 för kinesiska, Erezebet lyckades nästan inte få tillbaka bollen på bordet. Först då insåg vi att det var ett helt nytt gummi som vi inte ens visste hur vi skulle spela i det ögonblicket!

Vi har redan sett liknande saker i lagdelen av tävlingen, där det kinesiska laget spelades av den okända defansiv spelare Lu Yun Sheng, som vi kallade ”Grasshopper” på grund av den lilla tillväxten och hoppningen runt bordet. Lu Yun Sheng besegrade den stora Dragutin Surbek som var specialist mot defansiv spelare, men Lu Yun Sheng med hjälp av gräset ”lång-nabb”, och Lu Yun Sheng förlorade i en jämn match mot Antun Stipančić som var stor spelare mot defansiv spelare

Just nu visste ingen i Europa verkligen hur man skulle spela mot ”gräs”, detta material var en fullständig okänd. Surbek såg Palatinus – Ke Hsin Ai-matchen och undrade sig över de till synes vanliga misstag som Palatinus hade gjort. Tyvärr för honom spelade han senare i mix dubblar mot Ke Hsin Ai och var lika maktlös mot det då okända gummi som hans partner!

Under säsongen efter Calcutta skickade kineserna en ny dafansiv spelare (Wang H.) till Europa, som smidigt besegrade hela den europeiska eliten vid sina första europeiska uppträdanden. Eftersom europeiska eliten tappade nästan alla uppsättningar under 10 poäng, så för varje ny spelare som föll som ett sådant offer för den kinesiska mästaren, fick vi höra att han blev medlem i skräddare-klubben (när någon vann mindre än tio poäng i uppsättningen sa vi att ”Skräddare” – då spelades uppsättningarna upp till 21 poäng!).

De långa-nabbgummi finns fortfarande i bordtennis, men numera inkluderar grundutbildningen för spelare också träning i spelet mot de lång-nabbgummi, detta är inte längre en okänd bok.

Racket-stomme var och är fortfarande en speciell berättelse, både på grund av dess olika former och den varierade sammansättningen finér av hög kvalitet. För mer än ett halvt sekel sedan var det sydamerikanska okumträdet populärt, ett långsamt stomme med utmärkt kontroll.

Sedan kom gradvis snabbare stomme, som kulminerade med ett japanskt hinoki-stomme med ett lager – det är ett enskikts hinoki-hjärt av trä, ett stomme som är lätt men svårt att kontrollera och supersnabbt. Jag minns att vår mästare Zoran Primorac, och innan dess någon tid Dragutin Šurbek, spelade med denna hinoki. Eftersom det var ett mycket ömtåligt stomme var det ett problem när som helst, så det fanns två mästare, bordtennisfanatiker, för att reparera dessa stomme, en i Zagreb och en Belgrad, som ”lappade” allt av det skadade stomme till spelarna.

Jag minns att Primorac hinoki-racket var ”lappade” otaliga gånger och när han äntligen ”tappade sin själ” bad Primorac mig om en ny hinoki i ett lager. Det visade sig att hans många år gamla, åldriga hinoki hade helt andra egenskaper än den ”färska” hinokien och att han inte längre passade honom, han lärde sig olika egenskaper hos det åldrade stommar!

Detta fall fick TIBHAR-företaget, att göra en jubileumsgrupp av hinoki-stomme, som sedan åldrades i flera år i lagret för att släppa till salu vid ett tillfälle – något som fint gammalt bra vin !!

Under ett tag var många europeiska spelare besatta av tungt kinesiskt stomme. Kinesiska pennfattning spelare, som då bara hade gummi på ena sidan, hade relativt tungt stomme, mycket tyngre än europeisk eller lätt hinoki. Många européer köpte sina färdiga racketar i Kina, tog bort sina gummi och limmade sina egna – när sådant stomme hade gummi på båda sidor blev racketen riktigt tung, så detta mode bland toppspelarna varade inte länge.

Idag kombinerar producenter faner av olika stomme med olika egenskaper, så vi läser om dessa ”cocktails” av faner i annonser i detalj om deras oöverträffade egenskaper. Förutom olika fanér fanns det naturligtvis experiment och med alla typer av racket samlar många patent på damm på patentkontor! Olika asymmetriska former av stomme plattan testades, olika ”anatomiska” handtag testades, handtag som inte var förlängningar av racket men placerades tvärs över racket, vilket var nödvändigt för att maximera handledens rotation.

Det mest allvarliga, försöket baserat på vetenskaplig forskning var försöket från en tysk forskare och hobbytränare Dr. Joachim Kuhn. Han sa att det var osannolikt att den perfekta formen för bordtennisracket hade hittats sedan dag ett och det måste verkligen finnas utrymme för framsteg. Med hjälp av studenter på sin högskola gjorde han olika undersökningar och fann slutligen utan tvekan att den ideala formen för en bordtennis stomme var en violinliknande form. De exakta proportioner som stomme skulle tillverkas bestämdes, och det verkade som om stomme i denna form hade bättre kontroll och högre hastighet än samma stomme i den klassiska formen av stomme. Berömd fransk mästare Eloi, kanadensisk mästare Pradebaan, några jugoslavisa landslag spelade länge med sådana stomme men traditionen rådde så småningom, denna ”konstiga” form av stomme överlevde inte. En av orsakerna var att spelarna klagade över att det var svårt att byta gummi på denna stommeform ?!

Experiment med olika former av stomme fortsätter idag. Trots alla reklam och övertalningar är den klassiska formen av stomme fortfarande absolut dominerande, med pennfattning dominerad av kinesiska pennfattning och japanska pennfattning sällsynta.

När vi pratar om bordtennis idag, är vi medvetna om det faktum att den så kallade ”gummi limning” eller ”hastighetslimning” bara var ett avsnitt i utvecklingen av bordtennis, ett avsnitt som avslutade förbudet mot denna typ av ”doping” -racket. ”Speed gluing” upptäcktes av en slump av den ungerska essen Tibor Klampar, så det blev snabbt en utbredd praxis i hela bordtennisvärlden. Toppspelare har utvecklat sina egna speciella gummi limnings ritual, vilket uppnås i ett spel med högre rotation och högre slaghastighet, men idag är all ”boostrad ritual” av racket helt förbjuden. Det finns otaliga typer av kvalitetsgummi och stomme på marknaden idag, så alla kan hitta det som fungerar bäst för dem.

Redan på 1950-talet var showprestationerna av världsmästaren Bergman i olika showen, cirkusar var mycket populära, han spelade också med sin åttemannstropp på många scener i världen. Senare var showen av French Secretin och Purkhart, följt av tjeckiska Orlowski och Pansky, kinesiska Xinhua och Guo och andra, mycket populär. Förutom sina showracket använde de alla ganska små eller enorma racket av olika former.

Idag, utöver detta, spelas ”hard bat” -turneringar med det klassiska racket och gummi utan svamp, och världsmästerskapen är i ”pingpong” med racket, som måste ha en sandpapperplatta!

Prof. Radivoj Hudetz: VM i Pyongyang 1979 – ”Vägen till månen”

Översättning från kroatiska av Zdenko Jurcevic.
Korrekturläsa av

ITTF har beslutat att 1979 bordtennismästerskap 1979 spelas i Pyongyang, huvudstaden i Demokratiska republiken Korea, eller som vi brukar kalla det, Nordkorea. Eftersom Jugoslavien var ett av de få länderna då att skryta med goda förbindelser med detta annars nästan hermetiskt förseglade land på en hög politisk nivå, enades man om att det jugoslaviska landslaget skulle ha två veckors träningsläger i Pyongyang. Nordkoreas spelare saknade praxis att spela med bästa europeiska spelare, så kvinnor och män urval från Jugoslavien, inbjudna till gemensamma träningsläger. Det var inte ett så dåligt alternativ för oss eftersom vi fick möjligheten att helt anpassa oss till alla spelvillkor som väntade oss där.

Som chef för landslagets professionella personal vid den tiden var jag ledare för delegationen under förberedelserna. Senare, i början av världsmästerskapet, förenades oss av JBTF: s president och generalsekreterare, och sedan dess var jag, i våra ögonvärdes ögon, inte längre ”den stora ledaren” för delegationen ”Great Friendly Country”, eftersom jag kallades på TV och i pressen, blev jag enbart dödlig. Den första delen av min vistelse i Nordkorea förblev särskilt i mitt minne, det verkade för mig som om jag var på månen eller någon annan planet, inte på vår jord. Här är varför!

Resans första stopp var Peking, där vi stannade i två dagar. Vid den tiden öppnade Kina bara något, dagens Kina och Kina på den tiden har inte många likheter. Men vi visste redan Kina, vi var där många gånger, och även om det skilde sig från vår värld, var det inte längre så ovanligt för oss. När vi åkte till flygplatsen efter två dagar för att åka till Pyongyang, förväntade vi oss att hitta något liknande där som vi hade möjlighet att se i Kina de senaste två dagarna.

På flygplatsen i Peking möttes vi av ett nordkoreaniskt statligt flygplan, en liten, forntida rysk tvåmotoriga flygplan med propell med slitna säten och helt skalliga däck som flög tre gånger i veckan på linjen Pyongyang-Peking. Flyget till Pyongyang gick smidigt, vi var de enda passagerarna på planet. Det fanns två, tre passagerarflygplan på flygplatsen i Pyongyang och en hel armé av uniformerade män. Vi möttes av en delegation av arrangörer och från det ögonblicket fram till ankomsten av våra ”riktiga” chefer blev jag befordrad till ”den stora ledaren” för den vänliga delegationen. Det var förr efter att jag fick en uppfattning om vad det betyder att vara ”ledare” i Nordkorea. Spelare och tränare behandlades nästan som ett nödvändigt ont och jag fick en tolk, en chaufför, en följeslagare som måste ha varit från underrättelsetjänsten och tog hand om mitt dagliga program.

De placerade oss på ett hotell, jag tror att det kallades ”Vänskap” eller något – det var ett enormt hotell mestadels för utlänningar, ungefär tjugo våningar högt och nästan helt tomt eftersom inga andra landslag hade kommit än. Hotellet var rättvist, maten också, hallen bra och i närheten, och nästa dag började våra spelare spela tillsammans med värdvalet.

Till min överraskning förbereddes ett speciellt program. De tog mig till staden, jag var till och med i varuhuset, vid en middagsfest på en restaurang reserverad för utländska gäster, de tog mig till Museum of the Revolution, de tog mig till en sida av Korea till stranden i Tonkinbukten där jag var i Wonsan hamn, de tog mig och på andra sidan till Korea Gulf, där jag var i Nampo hamn. Var och en av dessa upplevelser var en ny, helt oväntad och ovanlig upplevelse.

En av de första sakerna som fångade vårt öga var allmänt närvaro av president Kim Il Sungs ”stora ledare” – varhelst en man vänder sig man se bilder överallt eller hur man skulle bli en ”stor ledare.” Om du öppnar Pyongyang Times, den engelskspråkiga tidningen som väntade på oss i hotellrum varje dag, kunde du inte hitta en sida som saknade ett foto av Kim Il Sung och en rapport om hans besök på en fabrik, mottagningen av arbetare eller liknande.

Nästan hälften av tiden på det enda tv-programmet ägnades åt den ”stora ledaren”, överallt på hotellet fanns olika broschyrer och böcker som förhärligade den ”stora ledaren”, eller där ”den stora ledaren” förmedlade sina tankar och råd till sina ämnen. I vilken utsträckning denna nästan otroliga personlighetskult utvecklades hade jag möjlighet att se första hand. Redan i början tog de mig till Museum of the Revolution, som tidigare kan kallas Museum of Kim II-sung och hans förfäder.

På kullen ovanför Pyongyang stod en enorm staty av ”den stora ledaren” och bredvid statyn var Museum of the Revolution. När de förde mig till museet visade det sig att det redan fanns en TV-besättning som väntade där för att spela in ett besök på museet för ”den stora ledaren för den vänliga jugoslaviska delegationen” – det var jag !! Museets chef tog mig igenom alla rum och förklarade – det hela började med far och farfar till Kim II-sung, som kämpade i bergen och bergen för deras folks frihet. Unga Kim Il-sung gick till en stad där han hade en hårt arbetande arbetares liv och grundade Korea arbetarparti, som han förblev ansvarig för, befriade Nordkorea och fortsätter att leda det klokt.

Hela utställningen på Revolution Museum var enbart en redogörelse för Kim Il-sungs liv och något av hans far. Medan direktören för museet förklarade för mig ”revolutionens historia” från rum till rum, märkte jag att vid hans ankomst från byn till staden 1928 grundade Kim Il-sung arbetarpartiet i Korea, som fortfarande är i makten i Nordkorea idag. Det verkade för mig att jag tidigare sett att Kim Il-sung föddes 1914, så jag bad regissören berätta exakt när ”den stora ledaren” föddes, för tyvärr hade jag uppenbarligen fel om året 1914. Regissören berättade stolt att jag kom ihåg rätt år födelse, och när jag blev förvånad över att Kim Il-sung grundade det regerande partiet vid 14 års ålder, bekräftade han det som det mest naturliga!!!

En annan möjlighet att se personlighetskultens omfattning var borgmästarens inbjudan till middag på en restaurang vid floden som rinner genom staden. Restaurangen vi gick in var helt tom men alla bord var redo att välkomna gäster, det fanns fler servitörer än våra gäster. Redan in i restaurangen märkte jag ett ovanligt bord, fullt förberett för gäster men separerat från resten och omgiven av de mässingspelare som är anslutna med ett rött band som vi ser på museer där vissa utställningar bör separeras från kontakt med besökare. Jag frågade värden vad bordet handlade om och svaret var – ”Den stora ledaren” var på denna restaurang för några år sedan och ätit middag här vid bordet med sina gäster !! Efter två eller tre dagar tog de mig till en vacker, enorm stadszoo. Vid en tidpunkt passerade vi en bänk som, precis som restaurangbordet, var omgiven av mässingspelare anslutna med ett rött band – jag visste redan vad det handlade om och svaret jag fick bekräftade det – ”Den stora ledaren” besökte djurparken då och då trädgården och vila vid det tillfället !!

Jag promenerade längs hela staden – naturligtvis jag inte en enda steg utan att någon följa med! Pyongyang Metro var en magnifik kitsch, uppenbarligen för att imponera alla besökare med storleken, marmor, otaliga bilder av Kim II-sung. Jag var i ett varuhus där det bara fanns tillräckligt med foton av Kim II-sung på alla väggar, men det fanns knappt några varor till salu. Det var fotgängare på stadens gator, till skillnad från Kina, med få cyklar och nästan ingen trafik.

Förbipasserande i staden var till min förvåning, klädda i europeisk stil kostymer, klädda skjortor med slipsar, kvinnor klädda i klänningar, i Kina på den tiden, både män och kvinnor bar samma arbetsdräkter i blått, armén sådana kostymer bara grön. I korsningarna fanns det poliser överallt som reglerade ”trafik”. Man kunde se en lastbil eller en trasig buss, en militär jeep och ibland kom en Volvo-sedan in från personbilar.

Dessa volvo-sedans fascinerade mig – de förklarade för mig att ledande befattningshavare hade de lyxiga sedanerna till sitt förfogande, det var uppenbart att alla gled bort så fort någon av dessa sedans dök upp. Dessa bilar hade tonade bakrutor så att du inte ens kunde se om det fanns några passagerare i baksätet eller inte! Men även om de inte ens visste om det fanns några passagerare i bilen, stannade folk och vände sig till bilen och sa hej ?!

Jag såg en grupp skolbarn i uniformer, när på lärares kommando de vänder sig mot limousinen och i kören skrek de en hälsning, utan att veta om det fanns någon i bilen. När jag kretsade runt Nordkorea efter värdbilen blev jag åtminstone inte förvånad över att förbipasserande hälsade på bilen – de visste inte att den tillfälliga ledaren för en sida av idrottsdelegationen satt i bilen!

I Pyongyang besökte jag bland annat House of Culture and Sports – det kallades på något sätt denna imponerande byggnad med ännu mer imponerande innehåll. Jag såg olika delar där – musik, dans, sport, konst där jag såg barn med otrolig kunskap och förmåga. De förklarade för mig att detta är ett centrum där de mest kapabla, de mest begåvade, utvalda i områdescentra, samlas. Jag fick höra att föräldrar i allmänhet har lite tid att vara med sina barn – staten tar barnen och växer upp dem i stället för föräldrarna, föräldrarna arbetar, men när de avslutar ordinarie arbete måste de vanligtvis fortsätta arbeta i ”frivilliga åtgärder”.

En dag på programmet skulle till Korea viken, besökte vi hamnen i Nampo, som bär all last som är avsedd för Pyongyang. Av Nampo var det mest minnesvärda av mina besök vårt skepp från Rijeka, som förde lite last och var förankrat i hamnen. Våra sjömän kunde nästan inte tro på det när de såg mig – de berättade för mig att de alltid satt i fängelse i Nordkorea – det fanns ingen väg ut till kusten, inget kul, ingenting, de kunde inte vänta med att åka till havet igen.

Efter besöket i Nampo var nästa dag att åka till andra sidan Korea till kusten av Tonkinbukten. Det var en mycket längre väg, det tog rätt motorväg för att korsa tie mil till Vonsan. Men denna ”riktiga motorväg” är faktiskt en överdrift – vägen var ganska ojämn och för det mesta helt platt, som en rak linje – senare hörde jag en förklaring att den byggdes så att den kunde användas som en landningsbana för militära flygplanens start och landning! Det fanns inga vägtullar vid motorvägens ingång utan militära polisstationer – för att komma in på motorvägen var vår förare tvungen att visa oss dokument och en resorder, utan vilken det inte fanns någon passage.

På motorvägen hela vägen till Vonsan såg vi nästan aldrig en annan bil! Halvvägs igenom sa min guide att om en timme skulle vi anlända till en rastplats på motorvägen där vi skulle stanna för en paus (?!), Äta något och dricka lite te. Vi kom till denna rastplats – bensinstation, Motell, restaurang var helt öde, med undantag för de anställda var det ingen någonstans. Men allt var klart som om det skulle bli ett angrepp av gäster här på ett ögonblick. Vi meddelades uppenbarligen i förväg, serverade mat och dryck ett ögonblick och fortsatte sedan vår resa.

I Vonsan visades resorter för arbetande människor för mig på stranden – vanliga arbetare kunde bara vara där för en belöning för arbetsmöjligheter och sådant. Jag såg också olika fabriker och hamnanläggningar och fördes sedan till en fabrikskantin för lunch. Den del av kantinen som uppenbarligen inte var avsedd för vanliga dödliga utan för chefer var stor och helt tom. De satte mig ner vid ett bord som var förberedt för en person och de gick alla för att lämna hallen – jag sa till kameran, som talade engelska, för gudsskull, han och chauffören skulle stanna med mig för att äta lunch tillsammans, men jag fick höra att det inte skulle komma till hänsyn till eftersom de inte har någon rätt att äta tillsammans med gästerna – leva nordkoreanska arbetares jämlikhet!

När Hitler publicerade sin ideologi i ”Mein Kampf”, Gaddafi’s i grönboken, publicerade Mao Tse-tung sin ”Juche” i det röda häftet – enligt detta politiska program strävar Nordkorea med en självförsörjningspolitik. , det vill säga, avsikten är att allt som krävs för statens och folks liv produceras i Nordkorea. När man ser bristen på grundläggande livsmedel, bristen på konsumtionsvaror är det uppenbart att programmet i praktiken inte gav resultat.

Efter tio dagar dök också våra ”riktiga” chefer upp, så jag blev en ”dödlig”; jag hade inte längre en följeslagare, en bil och en chaufför. Hela delegationen blev inbjuden till ambassaden av vår ambassadör. När vi var där varnade han oss omedelbart för att inte säga något som kan vara stötande för värdarna eftersom alla ambassadväggarna har ”öron” !! Jag minns väl vaktmästaren i ambassaden som berättade hur han går på semester och hur han återvänder. Naturligtvis hade han inte stor lön, han måste spara mycke pengar för flygplan,han åkte hem med tåg !!

Han berättade för oss att en gång i veckan har han en direkt tåg från Pyongyang – Sofia i Bulgarien (!!!) och han reser den tåg i 9 dagar till Sofia och sedan till sin Skopje och återvänder sedan till Pyongyang! När jag, efter några månader, var i en turnering i Sofia, gick jag till stationen för att kontrollera vaktmästarnas historia – det fanns verkligen en direkt tåg från Sofia- Pyongyang!

Hotellet var fyllt med bordtennisspelare från hela världen, VM började, vi började alla leva den rytm som vi var vana vid tidigare mästerskap. Den dåvarande presidenten för ITTF:s, Roy Evans, och hans fru anlände. Jag träffade dem på hotellet och de klagade genast över att de just hade kommit men utan bagage som försvann under resan. Efter några dagar träffade jag båda i hotellet igen och frågade om de hade fått bagaget. De sura ansiktena berättade för mig att de hade flög Aeroflot från Moskva till Chabarovsk ”Chabarovsk är en stad i sydöstra Sibirien i Ryssland”, en stad i den östra delen av Sovjetunionen och därifrån med ett litet plan på linjen Chabarovsk – Pyongyang.

Deras bagage har hittats i Moskvo, men flygningarna från Moskvo-Chabarovsk och Pyongyang flyger bara en gång i veckan, så de tvingas vänta en vecka på deras bagage. De försökte hitta tillräckligt med kläder, tvätt och skor i Pyongyang men det var ”uppdrag omöjligt”. I slutändan överlämnade kläder, skjortor, tvätt och stryka varje kväll i hotellet, tog upp det på morgonen och sen de väntade i en vecka på deras bagage!

En natt hade vi en stor bråk på en hotellvåning i hotellet. I några rum bor var det några utländska journalister. Hembiträdet glömde uppenbarligen att läga ny toalettpapperet, så en journalist tog ”Pyongyang Times” från skrivbordet och använde som toalettpapper. När de lämnade rummet kom hembiträdet att lägga in ett papper och blev förskräckt över att se att ”Pyongyang Times” med otaliga fotografier av ”Stora ledaren” hade använts i toaletten och rapporterade omedelbart det till hotellledningen. Efter deras återkomst hälsades journalist i rummet av polisen och fördes till förhör – de släpptes först efter olika ingripanden och mycket övertygelse om att det inte fanns någon avsiktlig förolämpning!

Slutligen var allt klart för att starta VM. Före starten visade värdarna sitt riktiga ansikte – trots det engagemang som gjordes av alla VM-arrangörer att låta varje land som anmäler sig att delta i världscupen utfärdade. Nordkorea gov inte visum till de nationella lagen i Israel och Sydkorea !! Det sydkoreanska landslaget väntade till och med i Schweiz på att visum skulle komma till Pyongyang eftersom det sades att de skulle få dem i Schweiz, eftersom det inte finns några diplomatiska uppdrag mellan dem då och då.

Omedelbart innan tävlingen startade krävde flera lag att de bojkottade mästerskapet och åkte hem, men på ITTF: s president Roy Evans insisterande sopades allt under mattan och mästerskapet hölls. Många år senare ville Ryssland inte utfärda viseringar till Kosovos landslag för VM, men ITTF-president Sharara gjorde det klart för arrangörerna att mästerskapet inte skulle äga rum, så Kosovo fick så småningom visum!

I lagdelen av världscupen blev vi chockade när vi spelade mot våra värdar, med vilka vi tidigare tränat i två veckor och etablerat ordentliga sportrelationer. I det avgörande ögonblicket av matchen, med hjälp av en hemmadömare, lurade den koreanska spelaren helt enkelt Stipancic med en poäng och vann därmed matchen – det var desto styggare eftersom bordtennis är känt som gentlemansport, där spelare till och med korrigerar domarens fel när det behövs till förmån för sina motståndare. i andra sporter det otänkbara.

Samma sak hände i matchen mellan kinesiska Huang Liang och den nordkoreanska spelaren Cho. Kineserna protesterade högt och visade en video som gjorde det klart att bollen som har kom från Cho inte rörde bordet, men hemmadömaren och spelaren ge inte efter. Kineserna kom så småningom försonat med ödet, Cho fick poängen men förlorade så småningom matchen!

Kommentarer från vissa tränare var att Nordkorea efter denna händelse säkert inte längre kommer att vinna en guldmedalj på Kinas bekostnad på grund av den (påstådda) kinesiska ”friendship” att släppa match! Även om Pak Jung Sun besegrade Kinas Chang Li i världsmästerskapen 1975 och 1977, snubblade hon mot Pyongyang i Kinas första Tong Ling-hinder och hennes lagkamrat Li Song Suk kom till finalen men där dominerade Kinas Ge Xinai.

Våra stora bordtennis mästare Surbek och Stipancic hade några gräl på den tiden och pratade nästan inte med varandra. Dessutom fick Tova Stipancic några extra kilo, och ”Surba” har inte varit lysande hela säsongen. Men det hindrade dem inte från att vinna herrarnas dubbelvärldstitel – en smidig seger i finalen mot de stora ungrarna var kronen på deras prestation och anledningen för dem att begrava krigensaxlar.

Vårt kvinnliga par Palatinus-Perkucin vann också bronsmedaljen. Under kvartfinalen, som säkrade VM-medaljvinnare, agerade våra annars ömtåliga spelare ganska motvilligt och brydde sig inte om Coach Janskovacs råd. Någonstans mitt i matchen steg tränaren från bänken, sa till sina spelare att de inte behövde en tränare för ett sådant spel, att de kunde förlora det själva och lämnade hallen demonstrativt.

Detta väckte på något sätt spelarnas ”defiance”, de slogs plötsligt isär, kämpade för varje poen, hejdade på varandra, så småningom de van match och nådde bronsmedaljen. Mirko Janskovec sade senare att han redan var desperat och såg den enda chansen att göra utbrottet, väcka sitt spett och kanske rädda matchen ändå! Framgång gav honom rätten!

Mästerskapet präglades av den stora ungerska trio Klampar, Jonyer, Gergely, som har spelat i lagmatcher, de har svepa Kina och resten av världen. Brilliant mästare Klampar, som redan var världsmästerskapen med Jonyer 1971, var lysande. På grund av hans insubordination, utvisades han från landslaget 1975 och fick livstidsstraff. Denna ”livstid” vändes så småningom av den ungerska federationen och Klampar återfördes till truppen.

Kineserna blev förvånade i finalen – defansiv spelare Huang Liang dök inte upp i laget, som tidigare var med sin ”gräs” (långnabbgummi) rädsla och darrande för europeiska spelare. Den ungerska tränaren Berczik, själv en lysande defansiv spelare själv, förvärvade detta ”magiska” kinesiska gummi, gav sin defansiv spelare Kreizz så att ungarna och ”ögonbindel” så småningom kunde spela mot defansiv spelare med ”gräs”. Kineserna uttalade korrekt att Huang inte hade någon chans, men tyvärr hade ingen annan spelare en chans!

Lagfinalerna började som vanligt med damlagsfinalen som spelades av värdlagen i Nordkorea och Kina. Cirka 15 000 inhemska tittare vann Kina. Till vår förvåning lämnade det stora flertalet åskådare hallen före start av den sista matchen för herrarna, finalen där det inte fanns något hemmalag ?? !!

I singel final var den helt oväntade vinnaren den japanska Ono, som hade tillräckligt styrka och lycka att besegra objektivt bättre motståndare och komma till finalen. Motståndaren i finalen var för tillfället världens bästa spelare, kinesiska Guo Yue-hua, som noterades som en stor favorit. Onos lycka fortsatte vidare, Guo skadades under matchen och fick till slut lämna över matchen.

Efter mer än 30 år sedan VM i Pyongyang läste jag nyligen en rapport från en representant från Taekwondo Alliance som tävlade i Pyongyang. Inte mer Kim Il-sung, som dog 1994 men förblir officiellt ”evig” president för Demokratiska folkrepubliken Korea ?! I stället för den ”stora ledaren” tog hans son ”Kära ledare” Kim Sun-il över statens ledarskap och efter hans död 2011 efterträddes han av sin 28-åriga son Kim Sun-un, som också omedelbart utsågs till en genial ledare (”ung ledare” ). Förutom Kim II-sung, dyrkar nu folket i Nordkorea sin avlidna son och den nya linjalen för hans sonson. Enligt en rapport jag läste har ingenting förändrats i Pyongyang under de senaste trettio år.

Teknologiska framsteg har kringgått medborgarna i Nordkorea, det finns bara statspress, TV och radioprogram, det finns ingen internetanslutning utom ett hemnätverk, ansökningar måste göras för att få en telefon och förklara varför någon behöver en telefon. Butikerna är fortfarande tomma, det finns inga restauranger för medborgarna, maten är uppdelad i kuponger, det finns inga privata bilar, trafiken är försumbar, tiden är uppenbarligen stoppad!

Bordtennis landslag från Nordkorea kommer regelbundet på VM och asiatiska mästerskap, de var en gång i toppen av världen, idag är de fortfarande mycket bra. Man undrar hur en gång dessa och andra toppidrottare, en gång sett levande i andra delar av världen, helt enkelt inte fly, som DDR-idrottare en gång gjorde.

Antagligen det främsta skälet till att flyktingfamiljer straffas för flykt i tre generationer ?! När du upplever Nordkorea kan du tro på sådana drakoniska straff.

Prof. Radivoj Hudetz

Taktikens grundstenar
Ett kapitel ur Prof. Radivoj Hudetz,
Taktik im Tischtennis. Mit dem Kopf gewinnen.
Liten översättning från tyska av Bengt Ericson
För att kunna genomföra en taktisk plan med framgång, använder en spelare olika taktiska grundstenar. Dessa utgörs av bollens hastighet, rotation, riktning, placering och bana. De kan ändras under spelets gång och låter sig kombineras på många olika sätt. På det viset kan oändligt många olika spelsituationer uppstå. Taktiska grundstenar handlar enbart om de tekniska och taktiska element med vilka spelet om en poäng byggs upp. Spelarens fysiska och psykiska egenskaper har man då ännu inte berört. Taktiken under en match består dessutom inte bara av nämnda grundstenar utan omfattar många olika handlingar, som till exempel intensivt spel mot motståndarens svaga sidor, hur man utnyttjar pauser för att dra ner eller trissa upp spelrytmen, och mycket annat.

Tempo
Det finns huvudsakligen två sätt att påverka spelets tempo. Först och främst genom slagväxlingens frekvens, som ökar med ett tidigare tillslag på bollen. I det fallet rycks även motståndaren med och bollbanan blir betydligt kortare. (Om en boll träffas 25 cm tidigare har den också bara 25 cm kortare väg tillbaka, vilket betyder en vinst på en halv meter). Det andra sättet innebär ökad hårdhet eller kraft i slaget, vilket ger snabbare bollar.
Med tanke på det lilla utrymme som bordtennis spelas på, ser det vid första anblicken ut som att man alltid bör spela bollen så snabbt som möjligt, för att motståndaren ska få kortast möjliga tid att reagera. Men i praktiken kan även en långsam boll vara verkningsfull, om man växlar tempo i spelet och kombinerar snabba bollar med långsammare. Vid mycket snabba bollar måste man dessutom ha klart för sig att det är svårare att kontrollera slaget ju snabbare bollen anländer, vilket direkt ställer krav på spelarens tekniska kunnande. Ju stabilare och framför allt anpassningsbar tekniken är, desto precisare kommer också spelaren att kunna spela snabba bollar. En avsiktligt växling av hastighet och slagstyrka, så kallad tempoväxling, är ett mycket verkningsfullt och framgångsrikt taktiskt medel i bordtennis.
Moderna defensivspelare försöker störa en offensiv spelares rytm med inflikade angrepp, där tempo och rotation förändras samtidigt . En offensiv spelare försöker också att variera tempo och rotation i angreppet, för att göra det svårare för den defensive att returnera precist. Tempoväxling som taktiskt medel används också framgångsrikt av offensiva och blockerare i spel mot andra offensiva eller blockerare. Skruvande offensivspelare växlar gärna tempo och rotation mot blockerare för att försvåra blockeringen. Om man blockerar och varje boll träffar racketen med nästan samma hastighet och rotation, kan man lätt ställa in sig och närmast automatiskt hålla fram racketen; det enda problemet förblir då var motståndaren placerar bollen. Men om angriparen ständigt växlar hastighet och rotation på bollen, och dessutom placering, blir motståndarens uppgift väsentligt mer komplicerad, eftersom inte bara den växlande placeringen utan också växling i tempo och rotation måste tas med i beräkningen. Omvänt spelar också en blockerare snabbare eller långsammare och med olika placering, för att förleda angriparen till misstag, eller för att eventuellt få en egen chans. Detsamma gäller naturligtvis också för spel mellan två offensiva eller mellan två blockerare eller kontringsspelare. I modern bordtennis växlar de nämnda rollerna ständigt, till och med inom samma bollväxling. Spelare som Samsonov går ofta omärkligt över från rollen som blockerings- och kontringsspelare till den som angripare, kontrare eller till och med försvarare, den sista rollen oftast med höga toppspinn (ballongplock) från distans. Framför allt ska man undvika att spela flera bollar efter varandra i samma tempo, vilken speluppfattning det än gäller. En motståndare kan alltid snabbt och lätt ställa in sig på ett spel där det inte förekommer någon tempoväxling. Som regel skall man bemöda sig om att växla mellan snabba och långsammare slag så distinkt som möjligt – det är till exempel ingen fördel att successivt öka hårdheten i en slagväxling. Lika tokigt är det att alltid spela snabbare och snabbare. Man måste allt emellanåt också kunna dra ner på tempot och göra spelet långsammare. Ofta kan man spela till sig en poäng just på det viset, eller en situation som möjliggör ett avgörande slag. En defensiv spelare får till exempel ofta stora problem med en långsam boll, på vilken det följer en snabb som fäller honom pladask. Detsamma gäller även mot en offensiv spelare på halvdistans.
I praktiken sker tempoväxling oftast i förbindelse med en ändring av rotationen. En sådan växling i rytmen omöjliggör för motståndaren att handla automatiskt och tvingar honom att spela varje boll på nytt, vilket minskar såväl hans handlingsutrymme som hans träffsäkerhet.
Rotation
Bollens rotation har tack vare de moderna racketbelagen och snabblimning fått en utomordentligt stor inverkan på spelet. Rotationer på mer än 150 varv per sekund (mer än 9000 per minut) påverkar bollens studs från bordet och från racketen såväl som bollbanan så starkt att skruv har blivit ett av de viktigaste taktiska medlen. Såväl ändring av rotationens hastighet som dess riktning spelar därvid en stor roll varvid båda, som tidigare sagts, oftast är förknippade med en förändring av bollens hastighet.
Defensivspelare använder sig av rotationsväxling när de skär, genom att blanda bollar med mer och mindre underskruv. Växlingen förstärks av att man vänder på racketen vars sidor är klädda med olika belag. Oftast har man långa nabbar på backhandsidan och ”greppande” nabbar invändigt på den andra. Nu för tiden spelar många defensiva med korta i stället för långa nabbar på backhand. De korta nabbarna gör det möjligt att ge bollen en starkare eller svagare rotation med hjälp av slagvinkeln utan att man behöver vända på racketen. Förändringar i bollens rotation tvingar en angripande motståndare att ständigt anpassa sina slag, vilket hindrar honom från att fritt utveckla sitt angreppsspel eller får honom att missa.
Även moderna offensivspelare med toppspinn växlar rotationsstyrka, oftast ihop med bollhastigheten. Ändring i rotation gör det omöjligt för motståndaren att, så att säga, returnera automatiskt. Varje boll blir annorlunda och motståndaren måste hela tiden ställa om sig, vilket inkräktar på hans handlingsfrihet. Om det däremot alltid kommer lika starkt skruvade bollar kan motståndaren snabbt ställa in sig på det, även om det rör sig om kraftig rotation. Mot ständigt växlande rotation måste han emellertid alltid anpassa sina slag på nytt.
Att byta rotationriktning är, vid sidan av ändring i rotationsstyrka, både i angrepp och försvar ytterligare ett taktiskt medel. Därvid avses i första hand växling från över- till underskruv och omvänt. En angreppsspelare med toppspinn från halvdistans kan i ett kritiskt läge plötsligt låta ett backhandslag med underskruv följa på offensiven. Detta byte av rotation i förening med tempoväxling kan bereda motståndaren stora svårigheter. Visserligen kan ett sådant slag bara lyckas om det kommer som en överraskning, vilket kräver ett vederbörligt stort tekniskt kunnande. Defensivspelare använder ofta den motsatta växlingsföljden. På underskruv följer en angreppsboll med överskruv. Många moderna defensiva spelar med backhand nästan uteslutande underskruvade försvarsbollar, och med forehand övervägande angrepp med toppspinn. Även sådana kombinationer gör livet svårt för motståndaren.
Placering
En precis bollplacering är ett enormt viktigt taktiskt medel. Fastän bordets dimensioner är mycket små, kan man spela till sig betydande fördelar med en precis placering. Att stå riktigt i förhållande till bollen är av största vikt för slagprecision och slagstyrka. Man bör därför störa motståndaren med lämplig bollplacering för att därigenom hindra honom att i tid inta en god ställning i förhållande till bollen. När det gäller bollplacering kan man skilja mellan placering i sidled och i djupled.
Placering i sidled
Diagonal och parallell placering
Vid diagonal placering är bollbanan cirka 20% längre än om man spelar parallellt med bordets långsida. I regel är det svårare att spela parallellt eftersom bollens väg är kortare. Därigenom blir också nätet till ett större hinder för bollens bana genom luften. Dessutom måste kroppshållning, racketens ställning mot bollen och slagets riktning ändras. Å andra sidan har motståndaren kortare tid på sig att reagera när man spelar parallellt, eftersom bollen flyger kortare väg på kortare tid. Dessutom måste han anpassa sin ställning mot bollen. I modern bordtennis är spel med parallell placering ett verksamt och viktigt taktiskt medel.
Slagvinkel
Alltid när man spelar en boll till ett bestämt område på bordet, kan man förvänta sig att returen kommer i en bestämd vinkel. Om man till exempel spelar en diagonal boll från den egna forehandens hörn, kan man förvänta sig en retur i vinkeln mellan denna forehand-diagonal och riktningen parallell mot backhanden. En diagonal placering mot backhand är i det här fallet omöjlig.
Om man däremot spelar en parallell boll från det egna forehand-hörnet, kan man vänta sig en retur i vinkeln mellan denna forehand-parallell och diagonalen mot backhandsidan, vilket i detta fall kan innebära en nog så oangenäm boll. På grund härav spelar man oftast diagonalt om man står under press, och parallellt när situationen är lovande och det lönar sig att med ett överraskande eller hårt slag vinna bollen eller åtminstone ett tillfälle att slå tillbaka. I de flesta fall bör ett parallellt slag därför inte utföras svagt, utan sätta tryck på motståndaren. Å andra sidan kan man sedan, om man sätter motståndaren under diagonalt tryck, vänta sig en retur i ungefär samma riktning. En situation som man bör utnyttja.
Placering mot rackethanden eller mot kroppen
När det gäller placering i sidled ska man alltid försöka spela mot sådana punkter från vilka motståndaren inte kan nå bollen väl utan att behöva flytta sig – med andra ord: man ska alltid undvika att spela direkt på motståndarens racket. Därtill kan man placera bollen extremt åt vänster eller höger, om möjligt så att den inte studsar ut över kortsidan utan över sidolinjen (krossboll eller vinkling). En annan möjlighet är att spela ”i magen” på motståndaren. Helst ska man då sikta på rackethandens armbåge. Den är en mycket känslig punkt för spelare med klassisk handskaksfattning, eftersom de måste vika ut handen åt forehand eller backhand för att kunna få till ett bra slag. För pennskaftspelare är detta ett mycket mindre problem, eftersom de spelar med enbart ena sidan av racketen, och tack vare såväl deras ”push-” eller ”stöt-teknik” i backhand som deras allmänna forehandsorientering inte har några stora problem att spela framför kroppen utan att behöva vika ut handen.
Vid placering ”i magen” eller mot armbågen på en spelare med klassisk racketfattning är punkten man bör spela mot inte densamma i alla lägen. Den hänger på om motståndaren inväntar bollen i forehand-, backhand- eller neutral position. Om motståndaren står i backhandposition skall man spela mot en punkt till höger om armbågen (om han är högerhänt). Om motståndaren däremot står i forehandställning siktar man mot en punkt mellan armbågen och kroppen. Vid spel mot kroppen är motståndaren tvungen att först besluta om han ska spela bollen med forehand eller backhand, och samtidigt om han måste förflytta sig i sidled. Allt detta kostar tid, försvårar returen och kan leda till direkt poängförlust. Om mottagaren spelar bollen med forehand blir det mycket troligt en forehand mitt framför kroppen, eftersom det inte finns tid att inta en riktig forehandsställning och göra sig beredd. Om han däremot beslutar sig för att slå med backhand, så kommer en högerhänt att med höger ben ta ett steg åt forehandsidan, flytta kroppsvikten dit och vrida kroppen åt backhand för att kunna spela en backhand från mitten av bordet. Detta är ofta fallet med spelare som är bra på backhand. Svagheten hos en sådan reaktion ligger i att backhandhörnet därigenom blir utan täckning, och i en dålig ställning för mottagaren om nästa boll skulle komma i forehand. Allt detta är reaktioner i en nödsituation som bör övas i träning; såväl spel mot armbågen som svar på sådant. Särskilt väl lämpat är här att träna med ”lådan”.
Placering mot kroppen hänger inte bara på motståndarens ställning eller det slag han nyss har spelat, utan också på hans spelstil och rörelsemönster. Att placera bollen på ett lämpligt sätt är därför inte enkelt och fordrar att man ständigt iakttar motståndaren. Efter en kort serve, eller som fortsättning på ett spel med korta bollar, har en placering på motståndarens armbåge särskilt goda utsikter att lyckas. Motståndaren står då nära bordet, så att en lång, aggresiv stöt eller en hård flipp mot armbågen ger honom stora svårigheter. På en diagonal slagväxling backhand mot backhand kan en snabbare boll i armbågen eller på höger sida nedanför armbågen (på en högerhänt) spelas. På en diagonal forehandsduell kan den snabba bollen sättas mot kroppens vänstra sida (på en högerhänt).
Taktiska varianter vid placering i sidled
När det gäller placering över bordets bredd finns det några taktiska grundscheman. Man kan fördela bollarna extremt till höger och vänster i avsikt att försvåra för motståndaren att fånga upp hörnbollarna och därmed förhindra att han kommer väl till för att slå. Sådana placeringar används övervägande mot forehandsorienterade offensiva från halvdistans och mot defensiva. Däremot kan sådana placeringar rentav spela i händerna på tvåsidiga offensiva och offensiva som står nära bordet, på grund av den kortare bollbanan och hjälpa dem att bättre komma till angrepp, eftersom de får bättre plats att utföra verksamma slag. I vilket fall är en ständig placering långt över sidorna endast i undantagsfall framgångsrik. Normalt fördelar man bollarna oregelbundet och i möjligaste mån avpassade efter den konkreta situationen.
En annan ofta använd möjlighet består i att slå bollen flera gånger i samma hörn och överraskande byta hörn när en gynnsam situation uppstår. Övervägande spelar man då diagonalt mot en typisk forehandsoffensivs djupa backhand, i avsikt att om möjligt sätta hans forehand ur spel. Då måste man ta med i beräkningen att en forehandspelare är beredd på ett sådant spelsätt eftersom man ofta använder det mot dem. De är dessutom beredda att snabbt förflytta sig för att ta poäng med forehanden. Så snart en forehandspelare visar tecken på att flytta över, bör man placera en boll i djupa forehandsidan. Den motsatta varianten, med spel över forehanddiagonalen och plötsligt byte mot backhand eller armbågen, förekommer också i praktiken, helt klart oftare sedan man införde 40 mm-bollen. Den sätts ofta in i en angripares spel mot försvar, och då oftast mot den förment svagare forehandsidan hos motståndaren, varefter en boll plötsligt slås mot armbågen eller backhandsidan, vilket vållar stora problem vid omställning från forehand. Också vid dueller forehand-forehand loop mellan två offensiva spelare ser man ofta denna placering; den som först kan växla placering mot armbågen eller parallellt mot backhand vinner oftast poängen. Intensivt spel mot djupa forehandsidan förekommer också mot de offensiva forehandspelare, som spelar sämre angrepp härifrån än från backhandhörnet. Placering i djupa forehand används också inte sällan av defensiva i spel mot offensiva.
Placering mot kroppen eller armbågen väljer man med fördel mot spelare med klassisk racketfattning som står nära bordet. Hårda slag mot kroppen gör också nytta mot offensiva från halvdistans och mot defensiva. Placering mot kroppen följer oftast på placeringar i forehand- eller backhandhörnet i ett försök att avsluta mot kroppen. När man väljer placering måste man alltid betänka hur motståndaren reagerar på den. Storvuxna spelare med långa armar, alltså längre hävstänger, har i regel mindre problem med placering i hörnen, men större med placering mot kroppen. För mer småväxta spelare är det däremot omvänt. De forehandsorienterade offensivas svaga punkter hittar man på djupa backhandsidan och djupa forehandsidan, liksom vid korta bollar mot forehand. Djupa backhandsidan är en öm punkt även för att backhand är deras svaga slag och de dessutom alltid står beredda i forehandposition. Djupa forehandsidan är en svag punkt eftersom de vanligtvis står extremt långt åt backhandhörnet för att kunna täcka även det med forehanden, varvid vägen till djupa forehand emellertid blir mycket lång, så att de bara med svårighet hinner komma i läge för en boll på djupa forehandsidan. På grund av lång väg har denna spelartyp också svårigheter med korta bollar i bortre forehand. Dessa spelare kommer dessutom i dåligt läge för nästa boll efter en kort mot forehand: en högerhänt står då med sitt högra ben direkt mot bordet och axeln framåtvriden och en sådan position är ogunstig för ett följande forehandslag. Och backhandsidan är då inte heller täckt. Hos tvåsidiga offensiva och hos backhandsorienterade offensiva ligger den svaga punkten i djupa backhand. Spelare som helst står vid bordets mitt kan inte så lätt täcka den. Också forehandzonen nära mittlinjen är en svag punkt, eftersom tvåsidiga spelare ofta vill spela backhand härifrån. Då står de emellertid inte så bra till för bollen, och är efter slaget dåligt förberedda att fortsätta angreppet med forehand, helt bortsett från den då även dåligt täckta bortre backhand. Ofta är också en kort boll mot forehand en öm punkt för dessa spelare. Inte för att de skulle ha lång väg till bollen eftersom de ju står i mitten. Men som backhandorienterade spelare har de ofta backhandfattning på racketen och med en sådan kan man knappast slå en bra forehandflipp.
Placering i djupled
Placeringar i längdriktningen, det vill säga med kortare eller längre bollar, hör ofta ihop med ändringar i rytmen. Såväl defensiva som offensiva från halvdistans har problem att efter långa bollar reagera bra på en kortare. Vilket också gäller omvänt. I spel mot defensiva kan en kortare eller helt kort boll följa på flera långa, djupa slag, vilket tvingar spelaren närmare bordet. Därefter slås en lång och snabb boll, ofta i magen. Faran för anfallaren ligger i att han inte spelar den korta bollen tillräckligt precist, varpå den defensive inte bara har tid att hinna upp bollen utan också kan gå till poänggivande anfall. Växlingen lång/kort eller kort/lång används också i olika varianter i spel mellan två offensiva. Till exempel följer på kort/kort-spel en lång, hård flipp; eller på en snabb, lång blockering följer en kort, långsam blockering. Men sådana bollar kan ändå inte spelas med framgång mot offensiva som står nära bordet. De har knappast problem att hinna fram till de kortare bollarna.
Bollbanan
Även bollarnas bana har betydelse för spelet och kan sättas in som taktiskt medel, särskilt vid skruvade anfall och vid ballongplock, där man spelar höga bollar med överskruv. Vid långsamma angrepp med skruv flyger bollen i en hög bana, vid snabba skruvade slag i en flackare. Därvid kan rotationen vara lika stor, medan hastigheten är en annan. Vid ballongplock flyger bollen i en mycket hög båge. Därigenom vinner man tid för att placera sig för nästa boll. Ballongplock spelas bäst så att bollen flyger så högt som möjligt med mycket rotation framåt och träffar baslinjen. Då studsar bollen flackare från bordet och vinkeln blir oförmånlig för ett poänggivande slag. Om det därpå följer ett svagare slag till angrepp, kan man möjligen få tillfälle till motangrepp

“There are many factors in table tennis which influence the sport results of each player. Among those psychological elements which determine in great part the successful results in the competitions are— stress, the way how to overcome the stress, psychoregulation, motivation, the stage before the match, etc. Today, there are much more technically and tactically prepared top players than ten years ago, the number of the table tennis players who are professionals, who have a coach, who have excellent training facilities, who are playing intensively each day and who play against excellent sparing-partners. Under such conditions, the number of excellent player is much higher and it is more and more difficult to win against so well prepared players. This is why at such technically very well prepared players became very important to be able to play the best points in the most difficult situations. Besides excellent technical and tactical preparations the psychological preparations play in many cases the decisive role.

The top player must be prepared and ready to work with maximal motivation during each training, he must be trained to be able to retain the cold-blood in most difficult situations and he must be ready to play successfully even the most difficult points during the match. It is quite clear, that there are some players who were born with such ability, while the others must work extremelly hard to reach the necessary degree of the coolness, and who must work very hard to become top player. However, in both cases only through intensive training the desired results could be reached. 

Each top coach must have a pretty good knowledge of sports psychology. It is quite clear that the coach can not be acquainted with each necessary elements, but he must have a basic knowledge of psychological preparations and work on this field and he must cooperate with the sports psychological expert. Such experts, in most cases, do not know practically anything about the specific psychological burdens and demands of the table tennis sport. This is why the close cooperation between two of them becomes “a must” in order to realize the desired results.

The psycho-regulative method of the training are getting more and more importance on the field of the preparations of the table tennis top players. The progressive relaxation of muscle leads to the lowering of the tension and to the lowering of the blood pressure, regulates the respiration frequency and brings down the pulse. Autogenetic training is also very important and in the case of the auto-suggestion this way of mental training by presentation of some situations in the match, the movements and adaptness to various situations could greatly improve. All these represents today the necessary segment in the top players preparations. ” 

Prof. Radivoj Hudetz

Intervju med Prof. Radivoj Hudetz

Spela videoklipp